Cypriotisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Cypriotisk mat har influenser från den grekiska och turkiska köken och bjuder på goda och fräscha maträtter med mycket smak. Många av de lokala maträtterna på Cypern liknar traditionella maträtter från Grekland och Turkiet, dock så har de lagt till lokala ingredienser och tillagar rätterna på ett cypriotiska sätt.

Cypern är kanske inte ett av de länder i Europa som är känt för sin mat, men har trots det mycket att erbjuda sina besökare. Nedan kan du läsa mer om det cypriotiska köket och dess traditionella maträtter.

Makaronia tou fournou

Detta är en maträtt som fått sin inspiration från den grekiska maträtten ”pastitsio”. Pastitsio blev otroligt populärt på Cypern så cyprioterna bestämde sig för att göra sin egen version av rätten.

Makaronia tou fournou är gjord av halloumi med mint, pasta, béchamelsås, tomat och köttfärs. Det enda som egentligen skiljer maträtterna åt är osten.

Den cypriotiska maträtten tillagas i en stor form i ugnen och serveras gärna med lite sallad vid sidan.

Cypriotisk souvlaki

En av mina absoluta favoriträtter från Cypern är cypriotisk souvlaki. Souvlaki kommer egentligen från Grekland men på Cypern har de gjort sin egen version av rätten.

Cypriotisk souvlaki består av grillat kött på spett som sedan läggs i cypriotiska pitabröd tillsammans med tomater, gurka, lök, persilja och kål. Man kan även ha sheftalia i pitabrödet som är små korvar gjorda på köttfärs med olika kryddor.

Cypriotisk souvlaki är en av de mest populära maträtterna på Cypern, så se till att smaka det under din nästa resa.

cypriotisk souvlaki

Koupepia

Koupepia är cyprioternas version av rätten dolma som är gjord på köttfärs, lök, kryddor, ris och tomater som lindas in i vinblad.

Det är en god och smakrik maträtt från Cypern.

Halloumi

Halloumi är en ost som är känd världen över för sin gummikonsistens och salta smak. Något som många inte vet när de handlar halloumi i mataffären är att den kommer från Cypern.

Osten är varumärkesskyddad och tillverkas traditionellt på Cypern – den endast kallas för Halloumi om den är tillverkad i landet.

På Cypern äter man halloumi grillad till förrätt, som en sidorätt eller i olika sallader. Det är riktigt gott.

Halloumi

Ttavas

Detta är en gryta som består av lammkött, ris, kummin och potatis. Rätten kommen från byn Lefkara på Cypern och tillagas traditionellt i en lergryta.

Stifado

Stifado är en av mina personliga favoriter när det kommer till cypriotisk mat. Det är en gryta som är gjord på nötkött, tomatsås, vitlök, lök och flera olika kryddor.

Grytan tillagas i minst 2-3 timmar och serveras tillsammans med ris, potatis och olika grönsaker.

Stifado

Resi

Detta är en maträtt från Cypern som är vanlig att servera under bröllop, speciellt i bergsområdena vid Limassol och i Paphos.

Att förbereda och tillaga denna maträtt är en del av en traditionell bröllopsritual. Resi är gjort på vete och tillagas i en köttbuljong.

Cypriotisk meze

När man befinner sig på Cypern så är det måste att gå till en restaurang för att äta meze. Meze är en måltid som består av flera olika små maträtter.

Först brukar man få in förrätter som bröd, tsatsiki, oliver, sallad och tahini. Efter det kommer huvudrätterna som brukar bestå av halloumi, stifado, kleftiko och en mängd andra lokala maträtter.

Det är mycket gott och även väldigt mättande då portionerna brukar vara väldigt stora. I mitt tycke kan man helt klart dela på en meze för 2 personer på 3 personer.

meze

Kleftiko

Kleftiko är en köttgryta som tillagas i flera timmar i en lerugn. Grytan består bland annat av lammkött, rödvin, oregano och lagerblad, och serveras med potatis.

Maträtten tillagas i flera timmar tills köttet blivit riktigt mört. Det är en av de mest populära maträtterna på Cypern, så se till att smaka Kleftiko under sin nästa resa.

Souvla

Souvla liknar souvlaki väldigt mycket men har en lite annorlunda smak då det kolgrillas. Lite större bitar av kött sätts på spett och tillagas under en längre tid på en kolgrill som kallas för foukou.

Köttet som används kommer oftast från axeln eller nacken av kyckling, gris eller lamm.

Souvla

Kotopoulo me Kolokassi

Detta är en maträtt som är gjord med taro som är en tropisk planta som smakar liknande potatis. Det är en ingrediens som används i det cypriotiska köket i århundraden.

Kotopoulo me Kolokassi är en kycklinggryta som består av kyckling, taro, tomatsås, selleri, lök och olika kryddor. Riktigt gott och värt att smaka.

Cypriotisk gyros

Cypriotisk gyros är bland det godaste man kan äta på Cypern. Det är en typ av gatumat som kommer från Grekland, men som är minst lika populärt på Cypern.

På Cypern kan man äta traditionella grekiska gyros och även cyprioternas version av gatumaten. Den cypriotiska versionen liknar den grekiska, men serveras i ett cypriotiskt pitabröd.

Pitabröden fylls vanligtvis med kött, pommes, tsatsiki, sallad och tomat. Men man kan välja själv vad man vill ha i sin gyros.

cypriotisk gyros

Mer om cypriotisk mat

Det cypriotiska köket är som sagt inspirerat av de grekiska och turkiska köket, men har även influenser från det italienska, katalanska, ottomanska köket – samt flera olika kök från mellanöstern.

Vanliga ingredienser i cypriotisk mat är kött, potatis, paprika, okra, tomater, zucchini och olika kryddor som kummin, mint, koriander, persilja och oregano.

Hur ser en traditionell måltid ut på Cypern?

En cypriotisk middag börjar med förrätter samt en sallad. Till huvudrätt så är det vanligt att äta en maträtt med kött.

Efter maten så äter gärna cyprioter något sött och dricker en kopp cypriotiskt kaffe.

mat från cypern


Har du fler frågor om cypriotisk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar