Tunisisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Tunisisk mat är både mättande och gott med sina fräscha ingredienser och olika kryddor och örter. Det är ett kök med influenser från medelhavet, främst det franska köket men även det italienska köket och det spanska köket, samt andra nordafrikanska länder.

Det är ett land som är känt för sin kärlek för mat, men även sin kärlek för kryddstarka maträtter. Nedan kan du läsa mer om tunisisk mat och dess traditionella maträtter.

Lablabi

Lablabi är en tunisisk soppa med kikärtor som är både god och mättande. Den är gjord på kikärtor som blivit tillagade i olivolja, vitlök, kummin, salt, Harissa och citronjuice.

Ibland toppas soppan med ägg och tonfisk innan servering.

Lablabi

Couscous

Couscous är Tunisiens nationalrätt och kallas för Kosksi i landet. Det är en rätt som kan tillagas på flera olika sätt och kan variera beroende på vart du befinner dig i landet.

Men normalt så brukar couscous serveras i en djup tallrik med kött eller fisk tillsammans med grönsaker på toppen.

tunisisk couscous

Fricassee

Den traditionella tunisiska smörgåsen Fricassee är ett måste att smaka i Tunisien. Det är en smörgås som är fylld av en mängd olika ingredienser, bland annat tonfisk, hummus, ägg, kapris, oliver och Harissa.

Det är en klassisk maträtt när det kommer till gatumat i Tunisien. Man finner ofta denna smörgås på menyer i både smörgåsbutiker och snabbmatsrestauranger runt om i landet.

tunisisk mat

Harissa

Harissa är en kryddig röd sås som är gjord på röd chilipeppar, olivolja, kryddor och örter som kummin, koriander och vitlök.

Denna sås kommer från Tunisien, men är även vanlig i flera andra nordafrikanska kök som det libyska, algeriska och marockanska köken.

Såsen används som en ingrediens i en mängd olika maträtter – bland annat i smörgåsar, soppor, grytor och till couscous.

harissa

Merguez

Merguez är en kryddig korv som är gjord på nötkött, fårkött eller en blandning av båda. Den röda färgen på korven kommer från Harissa såsen, som även ger korvarna den kryddiga smaken.

De kan serveras direkt från grillen, i frukosträtten shakshuka eller som en ingrediens i smörgåsar.

Merguez

Ojja (Shakshuka)

Shakshuka är en populär frukosträtt i Tunisien som är ett måste att smaka. Det är en rätt som är gjord på tomatsås, vitlök, chili, olika kryddor och ägg.

Ibland tillsätts även kött i rätten, bland annat den lokala korven Merguez.

Shakshuka

Brik

Brik är en klassisk tunisisk maträtt som serveras på de flesta restauranger och gatukök runt om i landet. Det är är en rätt som är gjord på en tunn deg som fylls med färs av lamm, nötkött eller grönsaker tillsammans med ägg.

Degen med fyllningen viks, tillagas och serveras rykande varm.

Brik

Mechouia

Detta är ännu en klassiker i det tunisiska köket. Det är en grillad sallad som är gjord på tillagade tomater med grön paprika, lök, olivolja, kryddor, Harissa och citron.

Innan servering toppas den grillade salladen med hårdkokta ägg och tonfisk.

tunisisk mat

Kamounia

Kamounia är en tunisisk gryta som är gjord på nötkött som tillagas i kummin. Det är en gryta som är både smakrik och mättande.

Grytan serveras ofta med ris och persilja på toppen.

tunisisk mat

Mer om tunisisk mat

Tunisisk mat är en blandning mellan medelhavsmat och Berber köken. Precis som många andra länder vid medelhavet så är det tunisiska köket även baserat på olivolja, tomater, kryddor, fisk, skaldjur och kött.

Till skillnad från andra Nordafrikanska länder så är tunisisk mat rätt stark. En vanlig ingrediens i traditionella maträtter är den starka såsen harissa.

Chili, tomatpuré, tonfisk, ägg och oliver är även vanligt att ha i tunisisk mat.

Vad är Tunisiens nationalrätt?

Couscous är Tunisiens nationalrätt.

Vad äter man till efterrätt i Tunisien?

En av de mest populära sötsakerna i Tunisien är Makroudh. Det är ett bakverk som är gjort på dadelkräm som rullas in i semolinadeg. Bakverken gräddas sedan i ugnen och glaseras med honung.

Makroudh


Har du fler frågor om tunisisk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar