Etiopisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om etiopisk mat? Det etiopiska köket är inte så välkänt världen över, men förtjänar helt klart mer uppmärksamhet med sina goda och välsmakande rätter.

Etiopisk mat består av mycket grönsaker, kryddigt kött och härliga krämiga grytor, även känt som ”wat” i landet. Nedan kan du läsa mer om det etiopiska köket och dess traditionella maträtter.

Tibs

Om du älskar kött så måste du smaka den lokala maträtten tibs. Det är en rätt som är gjord på kött som skärs i mindre bitar och steks i olja tillsammans med lök.

Det är en klassiker när det kommer till etiopisk mat, så se till att smaka tibs när du befinner dig i landet.

etiopisk Tibs

Tere siga

Detta är en traditionell matträtt som inte är älskad av alla som reser till Etiopien. Tere siga översätts till ”rått kött” och det är precis vad maträtten består av.

Tere siga är rått kött som skärs i bitar och serveras tillsammans med en sås på sidan.

Det är en av de få maträtter i Etiopien som äts med bestick. De har en ritual  som kallas för ”q’wirt” där de skär upp köttet, vilket är en stor del av måltiden.

Var bara försiktig om du tänkt smaka denna maträtt i Etiopien då det finns en risk att bli sjuk från det otillagade köttet. Det finns en liten risk för salmonella och bandmask, vilket inte är så kul att råka ut för.

Tere siga

Fatira

En populär frukosträtt är fatira som är en pannkaka som serveras tillsammans med äggröra och honung.

Det är en populär rätt att äta under Eid-al-Fitr i Etiopien, vilket är en högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan.

Fatira
Foto: Sarah Browning

Shiro

Shiro är en välsmakande och kryddig gryta som vegetarianer kan äta. Den är gjord på kikärtor, bönor, linser och berbere kryddmixen som är gjord på cirka 16 olika kryddor. I vissa recept läggs även lök, vitlök, tomater, chili och ingefära till i receptet.

Som många andra traditionella matätter från Etiopien så serveras denna maträtt tillsammans med det goda injera brödet.

etiopisk mat

Beyainatu

Beyainatu översätts till ”lite av allt” och består av flera olika vegetariska rätter som serveras på ett injera bröd.

Man brukar får olika grönsaker, potatis, curries, linsgrytor och mycket mer när man beställer denna maträtt.

Beyainatu serveras på ett stort fat som är till för att dela med vänner och familj. Maten äts med händerna med hjälp av brödet.

Beyainatu

Tihlo

I Tigray regionen så är tihlo en specialitet. Man kan säga är den etiopiska motsvarigheten till schweizisk fondue.

Tihlo består av små degbollar som är gjorda av kornmjöl. Man sätter på degbollarna på spett och doppar i en kryddig gryta.

Tihlo
Foto: Rod Waddington

Yasa tibs

Yasa tibs är gjort på bitar av fisk som marineras med berbere kryddmixen och limejuice. Fisken steks sedan i sesamolja tillsammans med olivolja, paprika, vitlök och ingefära.

Det är en riktigt god och smakrik etiopisk maträtt som är ett måste att smaka om du gillar fisk.

etiopisk asa

Injera

Injera är en mycket viktig ingrediens i det etiopiska köket. Det är ett platt surdegsbröd som är gjort på fermenterat teffmjöl.

Detta är ett bröd som serveras till de flesta maträtter i Etiopien. Beställer man en maträtt så är det nästan självklart att det serveras med injera bröd.

Injera

Kitfo

Kitfo består av nötköttfärs och är en av de populäraste maträtterna i landet. Det är en maträtt som är vanlig att äta under speciella tillfällen och gärna tillsammans med familj och vänner.

Köttet serveras vanligtvis rått, eller lite tillagat (vilket kallas för leb leb). Men man kan även fråga om man kan få rätten ”betam leb leb” vilket betyder att det ska vara mer tillagat.

Hursomhelst, köttet marineras i en chilikryddmix tillsammans med det smakrika och kryddiga smöret ”niter kibbeh”. Det serveras vanligtvis tillsammans med tillagad spenat ”gomen” och en ost som kallas för ”aib”.

kifto

Enkulal firfir

Enkulal firfir är en etiopisk frukosträtt som man inte vill missa under sin resa.

Det är en äggröra som är gjord på ägg, kryddigt etiopiskt smör (nitre kibe), paprika, chili, tomater och lök. Röran serveras tillsammans med färskt bröd som oftast är nybakt på morgonen.

Enkulal firfir

Doro wat

Doro wat är en kycklinggryta som är mycket god och smakrik. I grytan har de kyckling, ägg, lök, berbere kryddmixen och etiopiskt smör.

Detta är en av maträtterna som är ett måste att smaka i Etiopien. Det är fantastiskt gott.

Doro Wot

Mer om etiopisk mat

Etiopisk mat serveras oftast på ett stort fat med olika rätter som är till för att man ska dela maten tillsammans med vänner och familj. I Etiopien så är det en stor del av kulturen att äta mat tillsammans.

Det är vanligt att se folk mata varandra med en bit bröd och mat med sin hand, vilket kallas för ”gursha”. Att ta av sin egen tid och mata någon man tycker om är en stor del av deras matkultur, vilket är rätt intressant att se när man besöker Etiopien.

Äter man med händerna i Etiopien?

Ja, man äter traditionell etiopisk mat med sina händer i Etiopien. Man river av en bit av injera bröd som man använder för att få upp maten för att sedan stoppa in i munnen och äta.

etiopisk mat

Vad använder man för kryddor i etiopisk mat?

Den vanligaste kryddan i etiopisk mat är berbere som är en kryddmix av 16 olika kryddor. Denna kryddmix innehåller bland annat vitlök, kardemumma, kanel, ingefära, chilipulver och bockhornsklöver.

Det är en god kryddmix som ger mycket god smak till etiopisk mat.

berbere


Har du fler frågor om etiopisk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

2 svar på ”Etiopisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept”

 1. Hej Tini. Vad roligt att läsa ditt inlägg om etiopisk mat! Jag har i många år kokat det vi i vår familj kallar “starksås”, köttfärs med mycket rödlök och smör och tomatpuré med bakokrydda som vi köpt av en svensk missionär som tagit hem bako från Etiopien. Nu hittade jag en påse som måste vara några år gammal i mina föräldrars skafferi. Har du någon aning om hur länge bako/berbere håller smaken? Den luktar precis lika aromatiskt som den nyare som jag själv har hemma. Det är en rätt så stor mängd och det känns så tråkigt att slänga den. Samtidigt vill jag inte förstöra en stor mängd köttfärs och många timmars matlagning i soporna om det inte blir bra. Varma hälsningar Lotta

  Svara
  • Hej Lotta! Tack snälla, så glad jag blir 😊

   Jag kan tyvärr inte svara på om kryddan är ok att använda eller inte. Mitt bästa tips är nog att testa först med en mindre mängd köttfärs och lite krydda, så du inte förstör allt kött.

   Det kan ju vara så att kryddan inte blivit gammal och då är det synd att slänga den 😊 Det är ju så himla gott!

   Bästa hälsningar,
   Christine

   Svara

Lämna en kommentar