Marockansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om marockansk mat? Marockansk mat är både god och smakrik med sina olika kryddor, örter och fräscha ingredienser i recepten.

Det finns många intressanta maträtter att smaka i Marocko, och nedan har du tips på 10 rätter som du kan smaka när du reser till Marocko eller laga hemma.

Couscous

Couscous är Marockos nationalrätt och är något som man måste smaka när man befinner sig i landet. I Marocko äter man Couscous tillsammans med tillagade grönsaker och kött – vilket är en riktgt bra kombination.

När det kommer till marockansk mat så är detta en maträtt man inte får missa att smaka i Marocko.

Couscous

Tanjia

Tanjia är en vanlig maträtt att äta i Marrakesh och är en rätt gjord på nötkött, kyckling eller lamm tillsammans med massa kryddor.

Köttet tillagas i ett lerkärl under en längre tid för att få till den där goda smaken och möra köttet.

Tanjia marockansk mat
Foto: Evgeni Zotov/Flickr

Marockansk kycklingpaj

Marockansk kycklingpaj är en mycket god maträtt från Marocko som du måste smaka. Det är en paj som är gjord på spröd filodeg, kyckling, rostade mandlar och goda kryddor.

Det är en marockansk maträtt som ofta serveras vid högtider och festligheter, men serveras även på restauranger och kan lagas hemma!

Marockansk kycklingpaj

Rfissa

En klassisk maträtt från Marocko är Rfissa som äts under firanden och högtider i landet. Det är en maträtt som är gjord på linser, kyckling, bockhornsklöver, ras el hanout och msemmen.

Rfissa toppas med frukt, nötter och vaktelägg innan servering. Det är en rätt som ser rätt festlig ut, och är därför populär att servera vid lite festligare tillfällen.

Rfissa

Tagine

Tagine är ett kärl som är gjort av lera eller keramik och är ett redskap som man använder för att laga mat. Det finns många olika maträtter som är tillagade i en Tagine.

Det finns bland annat Berber Tagine, vegetarisk Tagine, och de som är gjorda med lamm, kyckling, nötkött och en mängd olika grönsaker.

Tagine

Brochettes

Detta är en marockansk maträtt som liknar kebab väldigt mycket. Rätten görs av kött som grillas på spett (kyckling, lamm eller nötkött) och kan serveras som den är eller tillsammans med bröd och harissa.

Det är en vanlig gatumat i Marocko som dessutom är väldigt billig. Man kan få en måltid för 20 marockanska dirham, vilket motsvara cirka 20 svenska kronor.

Marockansk Mat

Zaalouk

Zaalouk är en smakrik sallad som är gjord på tomater, äggplanta, olivolja, vitlök och olika kryddor. Det är en vanlig sidorätt att beställa på restauranger och äts gärna med marockanskt bröd.

Detta är en av de marockanska maträtterna som är vegetarisk, vegansk och glutenfri!

Zaalouk

Kefta

Marockanska köttbullar, även kända som kefta, är en klassisk maträtt i Marocko. De är gjorda på nötfärs  eller lammfärs som blandas samman med en mängd olika kryddor.

Bland annat används koriander, kummin, persilja och paprika för att göra kefta. Vissa recept inkluderar även mint, cayennepeppar och kanel i receptet.

När det kommer till marockansk mat så är kefta att måste att smaka.

Marockanska köttbullar Kefta

Khobz

Något som äts till de flesta måltider i Marocko är bröd – de är en stor del av det marockanska köket.

Khobz är en vanlig brödsort i Marocko som är mycket smakrikt. Det bakas i en vedeldad ugn och serveras till en mängd olika maträtter.

Khobz

Harira

En soppa som man måste smaka i Marocko är Harira. Det är en soppa som är gjord på kikärtor, linser och en nötkött- eller lammfond.

Det är en smakrik soppa som vanligtvis äts under Ramadan för att bryta fastan. Ibland läggs chaariya (nudlar) till i receptet för att göra maträtten lite mer mättande.

Marockansk Mat

Mer om marockansk mat

Det marockanska köket är både smakrikt och färgglatt. Vanliga ingredienser i marockansk mat inkluderar kött (nötkött, lamm, kyckling, fisk och skaldjur), olivolja, couscous, och olika kryddor och örter.

Maträtterna brukar ofta vara kryddade med mint, persilja, koriander, pepparmynta, gurkmeja, oregano, salvia, verbena och lagerblad.

Till rätterna brukar det serveras bröd, couscous, sallad, grönsaker och marockanskt mintte.

Vad är Marockos nationalrätt?

Couscous är Marockos nationalrätt.

Äter marockaner med händerna?

Ja, många marockaner äter maten med sin högra hand. Man äter med sina två första fingrar och tummen för att greppa maten.

Notera att man använder endast den högra handen för att äta mat. Den vänstra handen använder man för att skicka maträtter till varandra och för att plocka upp bröd från bordet.

äta med händerna

Finns det några marockanska maträtter som är vegetariska?

Många marockanska maträtter har antingen kött eller fisk och skaldjur i sina recept. Hursomhelst, några av de traditionella maträtterna går att göra vegetariska om man vill laga marockansk mat hemma.

Zaalouk är en rätt som vegetarianer kan äta, och som dessutom veganer och de som är glutenallergiska kan njuta av.

Vad äter man till frukost i Marocko?

En typisk marockansk frukost inkluderar bröd som man äter med sylt, olivolja, smör eller ost. Ägg, pannkakor, oliver och getost är även vanligt att få serverat till frukost i Marocko.

Vad använder man för kryddor i marockansk mat?

Kanel, ingefära, spiskummin, gurkmeja, paprika, saffran, koriander, kryddnejlika, sesamfrön och svartpeppar är vanliga kryddor att använda i marockansk mat.

Marockanska kryddor

Marockanska efterrätter

I Marocko finns det många goda sötsaker och efterrätter som kommer stilla ditt sötsug. Marockanska efterrätter är ofta gjorda på dadlar, honung, kanel, fikon, apelsin, filodeg och andra goda ingredienser.

Nedan har du tips på några marockanska efterrätter som du kan smaka i Marocko:

 • Seffa
 • Ghoriba
 • Chebakia
 • Sfenj
 • Sellou
 • M’hanncha
 • Baghir
 • Fekkas
 • Maamoul
 • Halwa dyal Makina
 • Kaab el ghazal
 • Baklava
 • Briouat

Marockanska efterrätter


Har du fler frågor om marockansk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar