Somalisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om somalisk mat? Somalisk mat är överraskande med sina goda smaker och kryddiga rätter. I Somalia kan man smaka gott bröd, smakrika grytor, lokala snacks, sötsaker och mycket mer.

Nedan har du en lista på traditionella maträtter som du kan smaka i Somalia.

Canjeero

Canjeero, även känt som Anjero, är ett bröd som är likt det etiopiska brödet injera. Den största skillnaden är storleken och hur man äter brödet.

Istället för att äta brödet tillsammans med olika maträtter som man gör i Etiopien så äter man det tillsammans med socker eller honung i Somalia. Man kan även äta det tillsammans med kött och grönsaker till frukost.

Sambusa

Sambusa är gjorda på smördeg som fylls med kött eller grönsaker och formas till trianglar. Det är ett populärt snack i Somalia som är kryddade med kardemumma.

I södra delen av landet så är det även vanligt att äta sambusa till frukost.

Sambusa

Muufo

Muufo är ännu ett somaliskt bröd som är värt att smaka i Somalia. Det är ett platt bröd som traditionellt bakas i en lerugn och är gjort av majsmjöl.

Det är gott att äta som det är eller som tillbehör till olika grytor och soppor.

Iskudheh Karis

Detta är en rätt med ris som är populär i landet. Rätten tillagas med basmatiris, kött och olika kryddor som kardemumma, kanel, koriander och kryddnejlika.

Det är en maträtt som är mycket smakrik och mättande – så se till att smaka den om du ser den på en meny.

somalisk mat

Cambuulo

Cambuulo är en känd maträtt från Somalia som består av ris, bönor och linser. Det är en populär maträtt att äta till både lunch och middag i Somalia.

Rätten toppas gärna med tomatsås och färska hackade tomater innan servering.

Sabaayad

Sabaayad är ett tunnbröd som äts till både frukost, lunch och middag.

Till frukost så är det vanligt att äta detta bröd tillsammans med muqmad, vilket är torkat nöt- eller kamelkött, samt en kopp te.

Sabaayad

Somalisk Halwa

Halwa, även känt som xalwa, är en sötsak som gärna serveras vid festligare tillfällen – som t.ex. bröllop och Eid ul Fitr.

Somalisk halwa är gjord på socker, smör, vatten, mjöl och olika kryddor. Det är en av de populäraste sötsakerna i landet som gärna serveras efter maten till efterrätt.

Bariis iskukaris

Bariis iskukaris är en traditionell rätt med ris från Somalia. Rätten består av basmatiris som tillagas med en mängd olika kryddor, bland annat kummin, gurkmeja, koriander, kardemumma och svartpeppar.

Riset toppas med russin, potatis, lök och paprika och serveras vanligtvis med lamm- eller getkött, men kan även serveras med kyckling, nötkött och kamelkött.

somalisk mat

Mer om somalisk mat

Somalisk mat varierar från region till region, vilket gör det till ett land som har mycket att erbjuda när det kommer till mat.

Till frukost ”quraac” äter många somalier canjeero, vilket är ett pannkaksliknande bröd. Man äter det antingen tillsammans med smör och socker eller honung, eller med mer matiga ingredienser som kött och grönsaker.

I södra Somalia så är det även vanligt att äta Sambusa till frukost. Till frukosten så dricks det antingen te eller kaffe.

Lunch heter ”qado” på somaliska och det är dagens viktigaste måltid. Till lunch är det vanligt att äta ris med kött, grönsaker och olika kryddor. Banan serveras vanligtvis som en sidorätt till lunchen i Somalia.

Middag ”casho” serveras runt 9 tiden på kvällen. Till middag så är det vanligt att bli serverad rätten Cambuulo som är en av de mest populära maträtterna i Somalia. Utöver den rätten så är det vanligt att äta andra rätter som innehåller ris och bönor.


Har du fler frågor om somalisk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

2 svar på ”Somalisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept”

    • Hej Anette! Jag vet att det finns en kokbok som heter “Khadijas kök: Recept från Östafrika” som jag tror har några somaliska recept. Jag har inte läst/använt kokboken själv, men du kan ju kika och se om den har några somaliska recept du är ute efter 😊 Hoppas det är till hjälp!

      Svara

Lämna en kommentar