Kinesisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Kinesisk mat i Kina går inte att jämföra med maten som man blir serverad på de flesta kinesiska restauranger runt om i världen. Kinesisk mat är oftast väldigt fräsch med mycket smak och är inte alls lika flottigt som man tror.

Maten i Kina är riktigt god och ger en riktig smakupplevelse som man vill uppleva minst en gång i livet. Nedan kan du läsa mer om det kinesiska köket och några av de traditionella maträtterna.

Chow Mein

Chow Mein är en kantonesisk maträtt som är mycket populär i Kina. Det är en rätt som består av nudlar som steks tillsammans med kött, lök och grönsaker.

Först kokas nudlarna tills de nästan är färdiga, och sedan steks nudlarna med de övriga ingredienserna.

Chow Mein

Kung Pao Chicken

Detta är en maträtt som är omtyckt av både lokalbefolkningen och turister som besöker Kina. Kung Pao Chicken är en maträtt som är gjord på kyckling, chili, grönsaker och jordnötter.

Det är en mycket god och smakrik maträtt som är ett måste att smaka.

Kung Pao Chicken

Ma Po Tofu

Ma Po Tofu är en maträtt som tillagats i Kina i över 100 år. Rätten är traditionellt gjord på tofu, en kryddig sås, nötköttfärs och salladslök.

Detta är en kinesisk maträtt som även går att göras vegetarisk om man byter ut köttet mot t.ex. svamp.

kinesisk mat

Kinesisk hot pot

En kinesisk hot pot är mer en matupplevelse än en maträtt då ingredienserna kan variera rätt mycket.

Hot pot är en stor gryta med en god buljong som kokar. Till detta har man flera olika råa ingredienser, som grönsaker, kött, nudlar och andra tillbehör som man tillagar själv i buljongen.

Kinesisk hot pot är helt klart en upplevelse som man inte vill missa när man besöker kina.

hot pot

Sötsurt fläsk

Sötsurt fläsk är en klassiker i det kinesiska köket. Som du kan höra på namnet så är denna maträtt traditionellt gjord på fläsk som tillagas i en sötsur sås som har en stark orangeröd färg.

Det är en mycket god maträtt som idag även är populär att göra med kyckling och nötkött.

kinesiskt Sötsurt fläsk

Kinesiska dumplings

Kinesiska dumplings är ännu en rätt som man måste smaka i Kina. Det är små degknyten som är fyllda med köttfärs, hackade grönsaker och olika kryddor.

De kan fyllas med allt möjligt, bland annat räkor, kyckling, nötkött och fläsk. Dessa dumplings kan även tillagas på olika sätt, bland annat genom att kokas, ångas och stekas.

En intressant fakta är att dumplings är mycket populärt att äta under kinesiskt nyår i Kina.

dumplings

Pekinganka

Detta är en kinesisk maträtt som kommer från Peking i Kina. Pekinganka är en maträtt som är känd världen över och anses av många att vara Kinas nationalrätt.

Maträtten är känd för sitt möra kött med tunt och krispigt skinn. Köttet skivas i bitar och är vanligt att servera tillsammans med pannkakor och en söt bönsås.

pekinganka

Kinesisk äggröra med tomater

En populär maträtt i Kina är äggröra med tomater. Det är ett enkelt recept som består av ägg, tomater, olja och salt.

Man kan tro att detta är frukostmat i Kina, men äggröran är faktiskt en vanlig huvudrätt i landet.

kinesisk äggröra

Yangzhou stekt ris

Yangzhou stekt ris är något som man måste smaka om man reser till Yangzhou i Kina. Det är en maträtt som är gjord på stekt ris tillsammans med ingredienser som räkor, skinka, morot, smak, bambuskott, ägg och majs.

Det är en enkel, god och mättande maträtt från Kina.

stekt ris

Yu Xiang Rou Si (fläsk i vitlöksås)

Yu Xiang Rou Si är en rätt som är gjord på fläsk i en god vitlökssås. ”Yu Xiang” betyder ”fiskdoft” men är en maträtt som roligt nog inte innehåller fisk.

Några vanliga ingredienser i denna maträtt är chili, risvin, risvinäger, sojasås, socker, vitlök, ingefära och salladslök. Dessa ingredienser ger maträtten sin sötsyrliga och heta smak.

kinesisk mat

Mer om kinesisk mat

Kinesisk mat är en stor del av kulturen i Kina. I de olika regionerna finner man flera olika traditionella maträtter som man kan smaka under sin resa.

I de olika regionerna har de olika natur med berg, floder, skogar och öknar som påverkar vilken typ av mat som finns tillgänglig. Maten skiljer väldigt mycket beroende på vart man befinner sig i landet.

De fyra största köken i Kina är ”Chuan”, ”Lu”, ”Yue” och ”Huaiyang” som representerar de norra, södra, västra och östra köken.

Vad är Kinas nationalrätt?

Eftersom att kina är ett stort land med olika regioner så har de flera nationella maträtter. Dock så är maträtten pekinganka ansedd att vara landets nationalrätt av många i landet.

Vad är en traditionell kinesisk måltid?

En traditonell måltid i Kina består oftast av ris eller nudlar tillsammans med grönsaker och kött.

Vad dricker man till maten i Kina?

Till en traditionell måltid i Kina så är det vanligt att dricka te eller varmt vatten. För oss västerlänningar så låter det kanske helt knasigt, men det är faktiskt inte så illa när man har vant sig.

Att dricka varmt vatten eller te anses vara mycket hälsosamt i Kina och det har länge varit en tradition i landet. Besöker man en restaurang i Kina så är det inte ovanligt att bli serverad en kanna med hett vatten till maten.

kinesisk mat


Har du fler frågor om kinesisk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar