Japansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Japansk mat är otroligt gott, fräscht och smakrikt med flera traditionella maträtter som bjuder på en unik smakupplevelse.

Det japanska köket är ett av mina favoritkök i världen då det finns så mycket gott att äta. Nedan kan du läsa mer om det japanska köket och dess traditionella maträtter.

Ramen

Ramen är en av de mest populära maträtterna att äta i Japan. Det är en nudelsoppa som är gjord på en smakrik buljong med ramennudlar, kött, grönsaker och nori sjögräs, m.m.

Det är vanligt att soppan toppas med köttbitar, kokt ägg och Narutomaki vilket är en typ av fiskkaka innan servering.

ramen

Tempura

Tempura är friterade grönsaker och skaldjur som vanligtvis serveras tillsammans med ris. Det är riktigt gott och är ett måste att smaka när man är i Japan.

tempura

Japansk curry

En av mina personliga favoriträtter när det kommer till japansk mat är japansk curry, även känt som ”Kare Risu” i Japan. Det är en både god och mättande maträtt som en gång i tiden introducerades av britterna.

Curryn har en tjock konsistens och en något söt smak. Det är en mycket smakrik maträtt som kan serveras med kött och även vegetarisk.

katsu curry

Yakisoba

Yakisoba är gjort på stekta nudlar tillsammans med kött, olika grönsaker och en yakisobasås. Det är en mycket god och smakrik maträtt.

Yakisoba

Sukiyaki

Sukiyaki är en japansk hot pot med en buljong som är gjord av sojasås, socker, sake och risvin. I buljongen tillagar man bland annat grönsaker, kött, nudlar och tofu.

Sukiyaki är riktigt gott och är ett måste att smaka på restaurang i Japan.

Sukiyaki

Sushi

Sushi är troligtvis den mest kända maträtten från Japan. Sushi är gjort av klibbigt ris som kombineras med rå eller tillagad fisk och skaldjur.

Att äta Sushi i Japan är något speciellt. Det går inte att jämföra hur sushi smakar i Japan jämfört med i Sverige eller om man gör det hemma. Sushi är så otroligt fräscht och smakrikt i Japan.

Vanliga tillbehör till sushi är inlagd ingefära, sojasås och stark wasabi.

Sushi

Gyoza

Gyoza är en japansk maträtt som jag älskar och lagar hemma rätt ofta. Det är japanska dumplings som är fyllda med fläsk, kål, svamp, lök och olika kryddor.

Till skillnad från andra typer dumplings som vanligtvis ångas, så stekts gyozas först för att få en krispig och gyllenbrun botten. Dessa dumplings är riktigt goda och är fyllda med smak!

gyoza

Udon

Udon är tjocka goda nudlar som är gjorda av saltvatten och vetemjöl. Nudlarna är vanliga att servera i olika soppor men även i hot pots och kan stekas tillsammans med både kött och grönsaker.

Nudelsoppa med udonnudlar är mycket populärt i Japan där nudlarna serveras i en god buljong tillsammans med grönsaker, kött och ägg.

japansk mat

Yakitori

Yakitori är ännu en maträtt från japan som är känd världen över. Det är en maträtt gjord på bitar av kyckling som marineras och grillas på spett.

Det är riktigt gott, smakrikt och mört. Yakitori är ett måste att smaka när det kommer till japansk mat.

japansk mat

Okonomiyaki

Den japanska pannkakan Okonomiyaki är en populär gatumat i Japan som man finner i de flesta matmarknader runt om i landet. Pannkakan är gjord av en mängd olika ingredienser, bland annat kål, lök, räkor, bläckfisk, grönsaker och ost.

Okonomiyaki kan göras på många olika sätt med olika ingredienser efter kundens önskemål. Det är en speciell maträtt från japan som man bör smaka minst en gång i livet.

Okonomiyaki

Sashimi

Sashimi är rå fisk som är tunt skivad och serverad tillsammans med wasabi, inlagd ingefära och sojasås. Det är en maträtt som går tillbaka långt i Japans historia.

Fisk och skaldjur är det vanligaste att bli serverad, men det finns även rått nötkött (gyuu-sashi) , rå kyckling (tori-zashi) och häst (basashi) att beställa på restauranger i Japan.

Sashimi

Takoyaki

Ännu en klassisk gatumaträtt från Japan är Takoyaki. Det är små bollar som är fyllda med bläckfisk och toppade med Takoyaki sås, majonnäs, fiskflingor (katsuobushi bonito) och sjögräs (aonori).

Det är en klassisk japansk maträtt!

Takoyaki

Miso

Miso är en soppa gjord på dashi-buljong och miso bönkräm som toppas med tofu, sjögräs och skivad lök innan servering. Misosoppa är både gott och enkelt att göra, och kan serveras till olika japanska maträtter.

japansk mat

Onigiri

Onigiri är risbollar som kan serveras som de är, lätt grillade eller med olika fyllningar. Vanliga fyllningar i Onigiri är tonfisk, lax och teriyaki kyckling m.m.

De fylls, formas till en triangulär form och lindas sedan in i nori sjögräs.

japansk mat

Tonkatsu

Tonkatsu är vanligt att få på tallriken när man beställer japansk curry. Det är en panerad fläskkotlett som brödas och friteras tills den får en gyllene färg och krispig yta.

japansk mat

Mer om japansk mat

När man befinner sig i Japan och äter den lokala maten så märker man verkligen hur passionerade japanerna är över mat. Det är verkligen så underbart att se.

Vanliga ingredienser i det japanska köket är ris, nudlar, fisk, skaldjur, kött, soja, sjögräs, risvinäger, sesamolja, sake, sojasås och lokala grönsaker.

Flera av de traditionella maträtterna innehåller fisk, skaldjur eller kött som antingen är grillat eller serverat rått. Det finns dock flera maträtter som är vegetariska på grund av buddhismen i landet.

Japanska drycker

Det finns många drycker i Japan som kan vara kul att smaka under resan. Att gå på en teceremoni och smaka matcha te är ett måste, samt att smaka sake och japansk öl.

Gillar man smaken av matcha så kan jag även rekommendera att smaka matcha latte, som dessutom är mycket enkelt att göra hemma.

Japanska sötsaker

I Japan finns det mycket gott att äta, inte bara när det kommer till mat utan även sötsaker. Nedan har du lite tips på japanska efterrätter och sötsaker som är värda att smaka i Japan.

  • Mochi
  • Dorayaki
  • Anmitsu
  • Kakigori
  • Coffee jelly
  • Namagashi
  • Imagawayaki
  • Daifuku
  • Purin
  • Dango

japanska sötsaker


Har du fler frågor om japansk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar