Gambiansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om gambiansk mat? Gambia är den minsta staten på Afrikas fastland, men har trots det ett kök som är rikt på smaker och traditioner. Tack vare Gambias sub-tropiska klimat och den lätt sandiga jorden så har de tillgång till flera olika grönsaker, frukter och grödor m.m.

Det är ett land som har mycket gott att erbjuda när det kommer till mat. Nedan kan du läsa mer om gambiansk mat och dess traditionella maträtter.

Yassa

Detta är en gambiansk maträtt som är vanlig att finna i restauranger i Gambia. Det är en kryddig maträtt som är gjord på kyckling eller fisk tillsammans med citron, lök, vitlök, senap, chilisås, lime, salt och peppar.

Det är en mycket god maträtt som är ett måste att smaka när man befinner sig i Gambia. Rätten serveras vanligtvis tillsammans med ris.

Benachin (Jollof Rice)

Benachin, även känd som ”Jollof Rice” på engelska, är en maträtt som består av ris, lök, tomat, röd paprika, och olika kryddor. Vanliga kryddor i denna maträtt är ingefära, muskot, kummin och chili.

Det är en rätt som kan serveras vegetarisk med grönsaker, eller tillsammans med kött eller fisk.

gambiansk mat

Ebbeh

Ebbeh är en soppa som är gjord på grönsaker (vanligtvis cassava), kött och olika kryddor – t.ex. lime, chili och tamarind.

Det är ett gott gambianskt recept som ger en både smakrik och mättande soppa.

Superkanja

Superkanja är en gambisk gryta som är gjord på okra, som är en av mina favoritgrönsaker. I grytan läggs det även till kött, lök, olja, molokhia, chili och fisk.

Det är en klassisk maträtt i Gambia!

Domoda

När det kommer till gambiansk mat så måste man smaka denna maträtt. Domoda är en gambiansk jordnötsgryta som är både god, smakrik och lätt att laga. Det är en gryta som är gjord på kött eller fisk, jordnötssmör, grönsaker och olika kryddor.

gambiansk mat

Base nyebe

Base nyebe är en smakrik och tjock gryta som är gjord på nötkött, bönor och olika grönsaker. Grytan serveras vanligtvis tillsammans med ”Chere” som är ångade hirs mjölbollar.

Tapalapa

Tapalapa är inte direkt en maträtt, men är ett bröd som ofta äts tillsammans med de gambianska maträtterna, samt till frukost.

De flesta av lokalbefolkningen äter detta bröd till frukost med smör och sylt, eller tillsammans med akara, bönor och fisk. Det är ett bröd som man finner i lokala bagerier men som man även kan baka hemma.

gambiansk mat

Fou-Fou

Fou-Fou är en annan klassiker när det kommer till gambiansk mat. Det är en enkel rätt som är gjord på sötpotatis och majsmjöl som blandas tills det får en krämig konsistens.

Denna blandning serveras vanligtvis till olika gambianska grytor och soppor.

Mbahal

Mbahal är en annan Gambiansk maträtt som är tillagad med rökt och saltad fisk med bönor, lök, tomat, ris och krossade jordnötter.

Det är en både enkel och smakrik maträtt.

Akara

Akara är en utsökt lokal rätt som ofta serveras till frukost i tapalapa bröd. Rätten är gjord på svartögda ärtor som mortlas till ett mjöl och som sedan friteras i olja.

De kan servars som de är eller med olika kryddningar/smaker.

Akara

Mer om gambiansk mat

Tack vare Gambias klimat så odlas det en mängd olika grödor, grönsaker och växter. Tillsammans med jordnötter så är några av huvudgrödorna ris, hirs, majs, taro och bönor.

I Gambia odlas det både mango, bananer, apelsiner, lime, kokosnötter, grapefrukt och mycket mer. När det kommer till grönsaker så är okra, pumpa, paprika, lök och tomater vanligt att använda i gambiansk mat.

Många av de gambianska maträtterna är ofta välkryddade. Vanliga kryddor i gambiansk mat inkluderar ingefära, chili, muskot, gurkmeja, timjan, sesam, citrongräs och kokos.

Det gambiansk köket är likt köken i grannländerna i Västafrika och har influencer från de arabiska, brittiska och portugisiska köken.

Vad är Gambias nationalrätt?

Domoda är Gambias nationalrätt. Det är en god gryta med smak av jordnötter.

Gambianska efterrätter

När det kommer till gambianska efterrätter så måste man smaka Chakery.

Chakery är en efterrätt gjord på yoghurt, gräddfil, couscous, vanilj, ananas, muskot, socker, och kondenserad mjölk. Det är en typ av pudding som är både krämig och har en god söt smak.

Chakery kan serveras som den är, med vispad grädde, med färsk frukt eller med chokladsås på toppen.

Gambianska drycker

Nedan har du tips på några drycker som kan vara kul att smaka under resan. Det finns allt från alkoholhaltiga till alkoholfria drycker i Gambia.

  • Baobab Juice – En alkoholfri dryck som är gjord från frukten från det stora baobabträdet.
  • Palmvin – En vit och söt alkoholhaltig dryck som är gjord från saften från palmträd.
  • Jul Brew – Öl från Gambia
  • Wonjo Juice – Alkoholfri dryck gjord på torkade hibiscusblommor.
  • Färskpressade juicer av lokala frukter
gambianska drycker
Foto: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Har du fler frågor om gambiansk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar