Dansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Dansk mat går tillbaka till vikingatiden och görs vanligtvis på lokala ingredienser. De traditionella maträtterna från Danmark är både goda och mättande, och bjuder på intressanta smaker.

Nedan kan du läsa mer om det danska köket och några av de traditionella maträtterna från Danmark.

Aebleflæsk

Detta är en av Danmarks mest kända maträtter som är gjord på äpplen, fläsk, smör och socker. Denna maträtt har ätits i landet sedan 1800-talet och är populär bland både lokalbefolkning och turister.

Aebleflæsk har en riktigt god smak och är även en mättande maträtt. Helt klart ett måste att smaka när det kommer till dansk mat!

Aebleflæsk

Rød Pølse

Rød Pølse är ett måste att smaka i Danmark då det är ett av landets mest populära gatumat. Denna rätt översätts till röd korv på svenska och är helt enkelt en röd korv som man äter med bröd, senap, ketchup och rostad lök.

Det är inte bara färgen som gör denna korv unik, utan även sättet man äter den på. Till skillnad från Sverige där vi äter korven i brödet så doppar man brödet och korven för sig i ketchupen, senapen och den rostade löken.

dansk mat

Hønsekødssuppe

Ännu en traditionell maträtt från Danmark är Hønsekødssuppe. En soppa gjord på kycklingbuljong, grönsaker och små köttbullar gjorda på fläsk eller nötkött.

Det är en både hälsosam och smakrik soppa från Danmark!

Hønsekødssuppe

Smørrebrød

Detta är troligtvis den maträtt som Danmark är mest känd för internationellt. Kort och gott, smørrebrød är en liten smörgås med olika pålägg.

Det används främst danskt rågbröd för att göra smørrebrød, och vanliga toppings är fisk, kött, grönsaker, örter och ett tunt lager sås.

Tillbaka i tiden så var detta en rätt för de fattiga då de gjorde dessa mackor av sina rester. Idag är det en av landets mest populära maträtter som äts till både frukost, lunch och middag.

dansk mat

Stegt flæsk med persillesovs og kartoffler

Många anser att stekt fläsk med persiljesås och potatis är Danmarks nationalrätt. Det är en god maträtt som bjuder på mycket smak och är älskad av både lokalbefolkning och turister som besöker Danmark.

Precis som namnet lyder så består rätten av potatis, stekt fläsk och en persiljesås.

danmarks nationalrätt

Medisterpølse

Ännu en dansk maträtt med korv som är populär i Danmark är Medisterpølse. Det är en tjock korv som är gjord på ister, fläsk, lök och kryddnejlika.

Medisterpølse serveras vanligtvis med potatismos, ättiksgurka och persilja.

dansk mat

Flæskesteg

Flæskesteg är en mycket älskad traditionell maträtt från Danmark. Det är helt enkelt rostat fläsk som läggs till i flera lokala maträtter. Köttet är både krispigt, salt och har en ljuvlig doft av lagerblad.

Utöver att Flæskesteg används i flera lokala maträtter så serveras det även på julbordet, samt på julmarknader i Danmark.

dansk mat

Frikadeller

Frikadeller är danska köttbullar som är gjorda av fläsk, ägg, mjölk, lök och mjöl. Men de kan ibland även vara gjorda av nötkött.

Köttbullarna steks i olja eller smör och serveras med potatis och persiljesås eller remouladsås.

danska Frikadeller

Brændende Kærlighed

Brændende Kærlighed översätts till brinnande kärlek på svenska och äts vanligtvis på alla hjärtans dag.

Det är en traditionell maträtt från Danmark som är gjord på bacon och potatismos. Det är en god maträtt som är fylld med goda smaker!

Brændende Kærlighed

Mørbradbøffer

Detta är en klassisk maträtt från Danmark som består av fläskfilé som marinerats med grädde och steks i smör. Rätten serveras vanligtvis med svamp, stekt lök, sallad och potatis.

När det kommer till dansk mat så är Mørbradbøffer ett måste att smaka!

Mørbradbøffer

Mer om dansk mat

Det danska köket är gammalt och går tillbaka till vikingatiden. Många av de traditionella recepten består därför av varma rätter med kött och potatis som hjälpte att skydda lokalbefolkningen från det kalla vädret.

I Danmark äter man vanligtvis tre måltider om dagen. Man börjar med frukost (morgenmad), sedan lunch (frukost) och middag (aftensmad). Vissa äter även ett mellanmål (mellemmåltid) under dagen.

Många av de danska maträtterna innehåller fläsk i receptet, vilket är det mest populära köttet att äta i Danmark. En annan intressant fakta är att Danmark är ett av de länder i världen som äter mest fläsk.

Vad är Danmarks nationalrätt?

Stegt flæsk med persillesovs og kartoffler är enligt många danskar Danmarks nationalrätt.

Danska efterrätter att smaka:

  • Æbleskiver
  • Fastelavnsboller
  • Kanelsnegle – kanelbullar
  • Flødeboller
  • Wienerbrød

dansk efterrätt


Har du fler frågor om dansk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar