Indonesisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Indonesisk mat är god, mättande och smakrik med sina fräscha ingredienser och kryddor. Det är ett mycket intressant land när det kommer till mat då det finns över 5000 traditionella maträtter som man kan smaka.

Nedan har du tips på några traditionella maträtter från Indonesien som är ett måste att smaka.

Sate Ayam

Sate Ayam är marinerade kycklingspett som grillas över kol. Sättet de tillagar spetten på gör att köttet blir extremt saftigt med god smak.

Till köttet serveras vanligtvis en god jordnötssås.

Sate Ayam

Bakso

Bakso är indonesiska köttbullar som är mycket populära att äta i Indonesien. Köttbullarna är ungefär lika stora som golfbollar (eller större) och är gjorda av kyckling, fläsk eller nötkött. 

Köttbullarna kan serveras som de är eller i en nudelsoppa.

Bakso

Nasi goreng

Nasi goreng anses av många att vara Indonesiens nationalrätt och är en maträtt gjord på ris som steks i en söt sojasås som kallas kecap.

Riset steks även med olika grönsaker, kyckling och ägg och serveras rykande varmt.

Nasi goreng

Ayam goreng

Indonesisk friterad kyckling heter Ayam goreng i landet och är en mycket populär maträtt bland både lokalbefolkning och turister.

Köttet marineras i olika kryddor innan det tillagas till perfektion. Till kycklingen serveras den goda och starka såsen sambal.

Ayam goreng

Nasi Campur

Nasi Campur är en rätt som består av ris och små portioner av olika lokala maträtter. Dessa maträtter brukar vanligtvis inkludera grönsaker, kött, ägg, fisk eller räkor, och jordnötter.

Det är en god maträtt från Indonesien som även är populär i Singapore, Malaysia och Brunei.

indonesisk mat

Rendang

Rätten Rendang kommer från västra Sumatra i Indonesien och är en rätt som är gjord på kryddigt och smakrikt kött.

Rendang görs främst på nötkött som tillagas under en längre tid i kokosmjölk och kryddor för att bli riktigt mört. Köttet tillagas tills vätskorna avdunstar och lämnar ett mörkbrunt kött som är rikt på smak.

Rendang

Tempeh

Tempeh är något som man bara måste smaka när man befinner sig i Indonesien. Det är en traditionell maträtt som framställs av kokta sojabönor där en mögelsvamp får växa fram.

På 1-2 dagar så bildas ett vitt mycel som binder samman bönorna till en fast massa, vilket blir tempeh kakor som man sedan steker eller friterar.

En favoriträtt från Indonesien är tempeh kecap – tempeh med en söt sojasås.

Tempeh

Sayur Asem

Sayur Asem är en sötsur soppa som görs på tamarindjuice, grönsaker och jordnötter. Det är en väldigt fräsch soppa som vanligtvis äts tillsammans med ångat ris och sambal.

Sayur Asem

Gudeg

Gudeg är en klassisk maträtt som kommer från Yogyakarta i Indonesien. Rätten består av jackfrukt som tillagas i timmar tillsammans med kokosmjölk och palmsocker.

Frukten blir riktigt mör och grytan blir mycket smakrik. Grytan serveras med ris, kokt ägg och kyckling.

indonesisk mat

Sambal

Sambal är inte direkt en indonesisk maträtt, utan en sås som används i indonesisk matlagning och även som tillbehör till olika maträtter.

Det är en sås som är gjord på chili, samt andra ingredienser som t.ex. fermenterad räksås, ingefära, limejuice, socker och salt. Alla ingredienser läggs i en mortel och mortlas till en härlig röra.

sambal

Ikan bakar

Detta är en rätt som består av fisk som marineras i flera olika kryddor innan det grillas över kol. Den grillade fisken serveras vanligtvis tillsammans med en sås som är baserad på soya och chili.

indonesisk mat

Siomay

Siomay är indonesiska dumplings som är fyllda med fisk – men ibland kan man finna de som är fyllda med räkor eller fläsk.

De serveras på en tallrik med jordnötssås och sambal för lite hetta.

indonesisk mat

Mer om indonesisk mat

Indonesien har helt klart ett av världens mest intressanta kök med sina många olika maträtter. Det indonesiska köket är så brett då landet har många regionala kök med sina egna traditioner och lokala favoriträtter.

Till exempel så har köket från Sumatra influenser från Indien och mellanöstern medan köket från Java har mest lokala indonesiska rätter med en liten influens från det kinesiska köket.

Det finns över 5000 traditionella recept i Indonesien, så du kan bara tänka dig hur mycket det finns att utforska när det kommer till mat i landet.


Har du fler frågor om indonesisk mat? Lämna gärna en kommentar!

2 svar på ”Indonesisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept”

 1. Hej!
  Försökte googla och leta efter ett recept och då hamnade jag här på din sida.
  Har varit i Indonesien för många, många år sedan och åt då väldigt ofta kyckling i nån sojasås, fanns på de flesta restauranger. Kommer inte exakt ihåg vad rätten hette men nåt med soja.
  Så tänkte fråga dig om du vet eftersom du verkade ha bra koll på indonesisk mat?
  Detta är ju bara en chansning men provar ändå.

  Mvh Anna-Karin Nilsson

  Svara
  • Hej Anna-Karin! Så kul att du hittade hit 😊 Menar du kyckling med söt sojasås? Då kanske det var “Ayam Kecap” som du åt!

   Svara

Lämna en kommentar