Nyzeeländsk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om nyzeeländsk mat? Det nyzeeländska köket har en intressant blandning av maträtter som man kan smaka under sin resa i landet.

Det finns allt från mat som tillagas i jorden och spagetti på bröd till grillat lamm och fräscha rätter med skaldjur.

Nedan har du en lista över 10 lokala maträtter från Nya Zeeland, samt lite extra information om det nyzeeländska köket.

Māori hāngī

Māori hāngī är inte direkt en maträtt utan ett traditionellt sätt att tillaga mat. Det är liknande Pachamanca i det argentinska köket, där man tillagar maten nere i jorden med hjälp av heta stenar.

Grönsaker och kött som kyckling, fläsk och fårkött är vanligt att tillaga i en māori hāngī.

Hangi Kai

Grönläppade musslor

En delikatess på Nya Zeeland är grönläppade musslor, även känt som “green-lipped mussels” på engelska.

Det är musslor med kött som är fyllt av näringsämnen, t.ex. kalcium och vitamin B-12. Utöver det så innehåller musslorna inte heller så mycket fett och kalorier.

Om man gillar skaldjur så är det ett måste att smaka grönläppade musslor på Nya Zeeland.

Grönläppade musslor

Grillat lamm

Grillat lamm, även känt som “roast lamb” på Nya Zeeland är en klassisk maträtt. Det är en maträtt som man finner på de flesta finare restaurangerna runt om i landet.

Roast lamb består av grillat lamm som gärna smaksätts med olika kryddor och serveras tillsammans med grönsaker. Det är en fräsch och smakrik maträtt.

nyzeeländsk mat

Spaghetti on toast

Detta är troligtvis en av de konstigaste maträtterna från Nya Zeeland. Spaghetti on toast är precis vad det låter som – spagetti som serveras på bröd.

Spagettin och ost läggs ovan på ett bröd och grillas. Spagetti on toast serveras rykande varmt och äts vanligtvis till frukost.

Spaghetti on toast

Kiwi Burger

Kiwi Burger är en populär variant av den klassiska hamburgaren. Det är helt enkelt en vanlig hamburgare med bröd och kött som fylls med ett stekt ägg och rödbetor.

Det kanske inte låter så gott, men se i alla fall till att smaka kiwi hamburgaren. Det är faktiskt godare än vad man tror.

kiwi burger

Whitebait fritter

Turister som besöker sydöns västkust (West Coast) smakar gärna whitebait fritters.

Whitebait är en samlingsbeteckning för små fiskar (vanligtvis 2,5-5 cm långa). Fiskarna blandas med ägg och mjöl och friteras till en krispig omelett.

Det är bra att vara medveten om att denna typiska nyzeeländska maträtt är kontroversiell. Om det finns en stor efterfrågan av maträtten så kan det leda till överfiske då de använder småfisk i receptet.

Whitebait fritter

Kina (sjöborre)

Det är ingen hemlighet att lokalbefolkningen på Nya Zeeland älskar fisk och skaldjur. En populär delikatess i landet är sjöborre som kallas för Kina.

Sjöborrar har ett hårt yttre skal med taggar och på insidan ett mjukt kött.

nyzeeländsk mat

Fish & Chips

Fish & Chips kan man köpa i de flesta kuststäder runt om i landet. Det är en typ av snabbmat som är gjord på panerad och friterad fisk som serveras med pommes.

Det är riktigt gott och ett måste att smaka när man befinner sig på Nya Zeeland.

fish & chips

Parāoa rēwena bröd

Parāoa rēwena är inte en maträtt utan ett traditionellt surdegsbröd som kommer från Māori-folket på Nya Zeeland.

Det är mycket gott och väl värt att smaka!

Parāoa rēwena bröd

Nyzeeländsk köttpaj

Köttpaj kommer egentligen från England, men Nya Zeeland har gjort sin egen version av bakverket. De är mycket goda med en fyllning av kött, tomatsås och olika kryddor.

nyzeeländsk mat

Mer om nyzeeländsk mat

Det nyzeeländska köket har främst influenser från det brittiska köket och maori-kulturen. Hursomhelst, på senare tid har även amerikansk, sydostasiatisk, östasiatisk och sydasiatisk mat blivit populärt i landet.

Nyzeeländsk mat baseras till största del på de lokala råvaror som finns tillgängliga, samt säsongsbaserade råvaror.

Vanliga ingredienser i nyzeeländsk mat inkluderar bland annat fisk och skaldjur, lamm, kyckling, fläsk, potatis, rödbetor, morötter, sparris, vattenkrasse och manukahonung.

En intressant fakta om det nyzeeländska köket är att maori-folket än idag tillagar mat på ett traditionellt sätt, även kallat för hangi.

nyzeeländska köket

Nyzeeländska efterrätter att smaka:

  • Lamington
  • Hokey Pokey Ice-cream
  • Louise Cake
  • Pavlova
  • Mock Cream Donut
  • Chocolate Fish
  • Lolly Cake
  • Afghans

nyzeeländsk pavlova


Har du fler frågor om nyzeeländsk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar