Australisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om australisk mat? Australien är ett land som är internationellt känt för sina BBQ’s där de grillar olika typer av kött och grönsaker.

Utöver lokalbefolkningens kärlek för att grilla så finns det en mängd andra spännande maträtter att smaka i landet. Nedan har du en lista över 10 maträtter från Australien, samt lite extra information om det australiska köket.

BBQ

BBQ är en stor del av det australiska köket där de gillar att grilla både korvar, hamburgare, köttbitar, färsk fisk och skaldjur, grönsaker och mycket mer.

Lokalbefolkningen älskar att grilla, inte bara hemma utan även i parker och på stranden.

australisk bbq

Kängurukött

Kängurukött kan man köpa i flera mataffärer runt om i landet. Köttet kan göras till korvar, hamburgare, biffar och mycket mer.

Hursomhelst, det är inte jättevanligt bland lokalbefolkningen att äta kängurukött. Det är mer populärt bland turister som besöker Australien.

Kängurukött

Australisk köttpaj

Köttpaj är populärt i både det australiska och nyzeeländska köket. Det är små pajer som görs med köttfärs, skysås och ibland lök, svamp och ost.

När det kommer till australisk mat så är köttpaj en riktig klassiker!

australisk köttpaj

Barramundi

Barramundi är det aboriginska namnet på en havsabborre som lever i Australiens vatten.

Det är en mycket god fisk som man kan smaka i många restauranger runt om i landet. Den kan lagas på olika sätt och serveras med olika tillbehör.

Barramundi

Vegemite on toast

Vegemite on toast är en riktig klassiker i Australien som man antingen älskar eller hatar. Det är liknande britternas “marmite” och äts till frukost, lunch eller som ett snack närsomhelst under dagen.

Vegemite är ett pålägg till toast som är gjort av jästextrakt och är vegetariskt. Det sägs vara hälsosamt och innehåller bland annat vitamin B.

Vegemite

Sausage sizzle

Sausage sizzle är en populär australisk mat när de har grillpartyn. Det är korv som serveras på bröd med grillad lök och tomatsås, BBQ-sås eller senap.

Det är en riktig klassiker i det australiska köket och ett måste att smaka om man ska grilla!

australisk mat
Foto: Alpha

Grillat lamm

Roast lamb är en traditionell maträtt från Australien som anses av många att vara landets nationalrätt.

Det är en mycket omtyckt maträtt i landet som är gjord på lamm som tillagas tills köttet blir riktigt mört. Köttet serveras vanligtvis med potatis och grönsaker.

australisk mat

Parma (Chicken Parmigiana)

Detta är en maträtt som kommer från Italien men som är minst lika populär i Australien.

Chicken parmigiana är en maträtt med kyckling som toppas med tomatsås och ost. Kycklingen serveras vanligtvis med pommes och sallad på sidan.

Chicken parmigiana är även känt under namnen parma, parmi och parmy i Australien.

Chicken Parmigiana

Pie floater

Pie floater är en klassisk australisk maträtt som består av en köttpaj i en ärtsoppa.

Rätten uppfanns i Port Pirie i södra Australien, för cirka 130 år sedan. Vanligaste ställena att äta pie floater är i Adelaide och Sydney.

australisk mat

Smashed avo

Australienare älskar avokado och äter det gärna på toast till frukost. Smashed avo, även kallat avokado toast, är avokado på en macka som gärna toppas med ett pocherat ägg eller äggröra.

Det är en mycket populär frukosträtt i Australien som är älskad av både lokalbefolkning och turister.

australisk mat

Mer om australisk mat

Australien är ett land som har haft mycket invandring genom åren, vilket har lett till att de har fått ett unikt kök. Det australiska köket har influenser från olika kulturer runt om i världen, bland annat från Europa, Asien och Mellanöstern.

Vanliga ingredienser i australisk mat inkluderar bland annat kyckling, nötkött, lamm, tomat, sparris, svamp, ärtor, zucchini, broccoli och blomkål.

Grillat kött är oftast förknippat med australisk mat. Hursomhelst, cirka 10% av alla australienare är idag vegetarianer.

Australiska efterrätter att smaka:

 • Pavlova
 • Lamingtons
 • Tim tams
 • Anzac biscuits
 • Fairy bread
 • Iced VoVo
 • Neenish tart
 • Hedgehog slice
 • Caramel slice
 • Jelly slice
 • Chocolate crackle

lamingtons


Har du fler frågor om australisk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar