Argentinsk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du laga argentinsk mat? Argentina är ett fantastiskt land när det kommer till mat då det bjuds på en stor variation av goda maträtter.

Empanadas, chimichurri och asado är troligtvis några av de mest kända rätterna från Argentina, men det argentinska köket har faktiskt mycket mer än så att erbjuda.

Nedan har du en lista på 10 maträtter från Argentina som du kan smaka under din nästa resa eller laga hemma för att återuppleva smakerna.

Chimichurri

Chimichurri är inte en maträtt, utan en sås/salsa som är mycket viktig i det argentinska köket.

Salsan består av persilja, oregano, lök, vitlök, chili flakes, olivolja och citron eller vinäger. Det är en riktigt god salsa som passar utmärkt till grillat kött.

Chimichurri

Choripán

Choripán är en typ av snabbmat i Argentina som består av ett baguettebröd som fylls med chorizo och chimichurri.

Det är en riktig klassiker i landet som är vanligt att köpa på sportevenemang och olika festivaler.

Choripán

Empanadas

När det kommer till argentinsk mat så är Empanadas ett måste att smaka. Det är ett degknyte med fyllning som är format som en halvmåne.

Empanadas kan ha en matig eller söt fyllning. Vanliga fyllningar i empanadas inkluderar kyckling, nötktött, spenat, majs och ost.

argentinsk mat

Asado

Asado är en argentinsk BBQ där de grillar olika kött över grill och öppen eld. Populärt kött för en asado inkluderar fläsk, kyckling och olika korvar.

En traditionell asado använder en parilla grill som är perfekt för att grilla kött. Köttet blir riktigt mört, saftigt och smakrikt.

När det kommer till argentinsk mat så är asado ett måste att smaka. Det är ju trots allt Argentinas nationalrätt.

Asado

Provoleta

Provoleta är en rätt med grillad provolone, vilket är en italiensk ost. Osten toppas med chili flakes och oregano och grillas sedan.

Osten tillagas i en speciell stekpanna, vilket ger den speciella smaken och krämiga konsistensen. Provoleta serveras med olivolja på toppen och är en populär sidorätt till en argentinsk asado.

Provoleta

Carbonada en Zapallo

Carbonada en Zapallo är en argentinsk gryta som serveras i en pumpa. Grytan innehåller nötkött, olika grönsaker, potatis och kryddor.

Det är en lite annorlunda, men kul maträtt att smaka i Argentina.

argentinsk mat

Matambre Arrollado

Matambre arrollado är en rätt med kött som vanligtvis fylls med hårdkokta ägg, morötter och massa svartpeppar. Dock så kan ingredienserna variera något från region till region.

Fyllningen och köttet rullas ihop och kokas sedan i vatten eller mjölk, men rostas ibland i ugnen. Efter köttet tillagats och svalnat något så skärs det i tunna skivor.

Matambre arrollado är en mycket populär maträtt i Argentina och serveras vanligtvis till lunch.

Matambre Arrollado
Foto: Sbassi

Humita

Om du gillar majs så är det ett måste att smaka Humita. Humita är gjort av mjölk och majs som görs till en deg. För smaksättning används vanligtvis lök, kryddor och getost.

Degen knyts in i majsblad och kokas eller ångas innan servering.

I Argentina är det ett vanligt snack, men kan även ätas som en huvudrätt. Humita är även en vanlig fyllning i argentinska empanadas.

Humita

Fainá

Fainá är ett unikt typ av tunnbröd som görs med kikärtsmjöl, svartpeppar och färska kryddor. Det är ett mycket populärt bröd i Argentina, men även i Uruguay.

Det serveras vanligtvis på pizza i Argentina.

Fainá

Milanesa

Milanesa är en argentinsk schnitzel som vanligtvis är gjord på nötkött eller kyckling. Köttet doppas i ägg och täcks med brödsmulor och friteras eller steks.

Innan servering toppas schnitzeln med persilja och en citronklyfta. Rätten äts vanligtvis tillsammans med ris, pommes, sallad eller tomater. Milanesa kan även serveras med smält ost på toppen.

argentinsk mat

Mer om argentinsk mat

Mat är en stor del av den argentinska kulturen där de har många olika mattraditioner. Argentinsk mat har influenser från det italienska köket, indianska köket och spanska köket.

I argentinsk mat använder de mycket nötkött i sina recept. I genomsnitt äter en person 70 kg nötkött i Argentina, vilket är rätt mycket jämfört med genomsnittet i Sverige där man äter 25 kg i snitt.

Argentinare har verkligen en stor passion för mat. När de träffas och socialiserar så är det ofta centrerat kring mat. De träffas gärna över en middag, och familjelunch på söndagar anses vara den viktigaste dagen på veckan.

Argentinska drycker att smaka:

 • Yerba Mate
 • Argentinskt Malbec (vin)
 • El submarino (varm choklad)
 • Añapa
 • Fernet

mate

Argentinska efterrätter att smaka: 

 • Dulce de Leche
 • Alfajores
 • Flan
 • Medialunas
 • Pastafrola
 • Torta Frita
 • Pastelitos
 • Chocotorta

Alfajores


Har du fler frågor om argentinsk mat? Lämna gärna en kommentar!

2 svar på ”Argentinsk Mat – Traditionella Maträtter & Recept”

Lämna en kommentar