Hemgjord Fläderblomssaft

Vill du göra egen fläderblomssaft? När sommaren kommit och flädern börjat blomma, då är det dags att göra fläderblomssaft. Fläderblomssaft är både gott och enkelt att göra om man får tag på fläderblommor ute i naturen.

Det tar cirka 20 minuter att förbereda och sedan 5-6 dagar i kylen.

Fläderblomssaft kan blandas med vatten för en klassisk svalkande dryck, eller blandas i drinkar vid festligare tillfällen. Nedan har du ett riktgt gott recept på flädersaft som du kan göra i sommar.

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

Fläderblomssaft är inte bara gott utan även rätt enkelt att göra. Det innehåller få ingredienser och går snabbt att förbereda på cirka 20 minuter, sedan är det bara att låta det stå i kylen i 5-6 dagar innan man kan sila saften och servera.
4.38 av 5 stjärnor från 40 personer
Förberedelse 15 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Extra tid5 days
Total tid 5 days 20 minuter
Måltid Drycker
Kök Sverige
Portioner 2 liter

Ingredienser
  

 • 2 liter vatten
 • 2 kg socker
 • 50 fläderblomsklasar
 • 3 ekologiska citroner välj citroner med tunt skal, de ger bättre smak
 • 50 g citronsyra

Instruktioner
 

 • Rengör fläderblommorna och ta bort eventuella insekter. Skulle det finns kvar något kryp eller löss så kommer det silas bort senare.
 • Koka upp vattnet i en kastrull och rör ner sockret. Se till att röra runt tills sockret löst upp sig.
 • Lägg de rensade fläderblommorna i en kastrull eller bunke som rymmer minst 5 liter.
 • Rengör citronerna och skiva i tunna skivor och lägg över fläderblommorna. 
 • Slå på det varma sockervattnet över fläderblommorna och citronerna. Häll i citronsyran och rör runt.
 • Täck med lock eller plastfolie och låt stå kallt i 5-6 dagar. Rör om varje dag.
 • Sila av saften och häll upp i flaskor.
Recept av Christine Wedberg
Har du provat detta recept?Lämna gärna en kommentar och säg vad du tyckte!
Dela på Facebook
fläderblomssaft

Recept på flädersaft utan citronsyra/askorbinsyra

Om man inte vill ha citronsyra i sitt recept så kan man helt enkelt byta ut det mot pressad citronjuice från 2-3 citroner.

Recept på fläderblomssaft med mynta och lime

En annan och lite mer annorlunda variant på flädersaft är om man lägger till mynta och lime. Följ receptet men lägg till 4-5 kvistar mynta samt 3 lime och 1 citron istället för 3 citroner i det klassiska receptet.

Mer om fläderblomssaft

Fläderblommor används för att göra fläderblomssaft i Sverige, även kallat för hyllesaft i Skåne.

Alla delar av flädern förutom blommorna innehåller ett gift som kallas för sambunigrin. Vid kokning så splittras sambunigrin och gifteffekten försvinner – det är därför som man använder hett vatten och häller över blommorna när man gör saften.

Om man dricker stora mängder fläderblomssaft så kan man få ont i magen, och det beror på ett ämne som omvandlas till blåsyra i kroppen. Dock så behöver man dricka väldigt stora mängder för att det ska ske. 

Hur vet man om det är falsk eller äkta fläder?

Fläder förväxlas ofta med två andra arter som kallas för druvfläder och sommarfläder. Sommarflädern växer på en mindre buske som blir cirka 1 meter hög. Denna buske får senare svarta bär, precis som äkta fläder.

Detta är den växt som är mest lik fläderblommorna i utseende med sina platta blomklasar. Dock så kan man skilja dem åt genom att titta på ståndarknapparna. Sommarfläder har röda medan äkta fläder har ljusgula ståndarknappar.

Druvflädern är även vanlig att förväxla med riktig fläder, därför brukar den ofta kallas för ”falsk fläder”.  Man kan skilja dessa åt genom att titta på märgen på grenarna och stammen. Druvflädern har en brun märg medan riktig fläder har en vit märg.

Sen kan man även skilja druvfläder åt genom att titta på blomklasen. Druvfläder har en mer oval klase där blommorna är riktad utåt, medan riktig fläder har en platt blomklase där blommorna är riktade uppåt.

Om du är osäker på om det är riktig fläder eller inte så kan du plocka en klase och ställa den upp och ner på ett plant underlag – om den står stadigt så är det äkta fläder, men om klasen välter så är det druvfläder.

Druvflädern blommar också tidigare (april-maj) medan riktig fläder blommar under sommaren (juni-juli). Äkta fläder växer även på en stor buske eller träd som kan bli mer än 8 meter högt.


Har du testat mitt recept? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar

Betyg på recept