Grönkålschips med havssalt

Grönkålschips är ett gott och hälsosamt alternativ till fredagsmyset eller istället för lördagsgodiset. De är fyllda av vitaminer och antioxidanter vilket gör dem så nyttiga, samt att de innehåller få kalorier.

Dessa chips är goda, krispiga och även mycket enkla att göra själv hemma i köket. Man kan köra på ett klassiskt recept och bara krydda med flingsalt, eller lägga till andra kryddor och smaker i receptet. Vitlök, chili, torkade örter, riven parmesan och lime- eller citronskal är populära smaksättningar till grönkålschips.

Nedan har du ett recept och instruktioner på hur du gör grönkålschips hemma. Det tar inte mer än 30 minuter och det blir jättegott!

grönkålschips

Grönkålschips med havssalt

5 av 5 stjärnor från 6 personer
Förberedelse 5 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 1 plåt

Ingredienser
  

 • 150 gram färsk grönkål
 • 2 msk olivolja
 • Flingsalt från havet

Instruktioner
 

 • Sätt på ugnen på 150 grader
 • Tvätta kålen och torka ordentligt. Om kålen är fuktig så kan chipsen bli mjuka.
 • Riv av bladen från stjälken i bitar.
 • Sprid ut bladen på en plåt med smörpapper. Kålbladen ska inte ligga på varandra.
 • Ringla över olivoljan och massera in oljan med händerna. Se till att oljan täcker hela ytan av grönkålsbladen.
 • När grönkålsbladen är väl täckta med olivolja, strö över en nypa (eller två) av flingsalt.
 • Baka i ugnen i cirka 10 minuter.
 • Ta ut plåten, vänd alla bitar som börjar se krispiga ut, vänd på plåten och baka i ugnen i ytterligare 10-15 minuter. OBS: För att se till att grönkålschipsen inte bränns så är det viktigt att hålla koll ofta efter det gått cirka 5-6 minuter.
 • Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna i cirka 5 minuter innan servering.

Anteckning

För att få grönkålschipsen sådär krispiga och goda så är det viktigt att man följer steget där man ska massera in olivoljan ordentligt. Man måste täcka grönkålsbladet ordentligt med olivolja i varje litet veck av bladet.
Man kan tro att 2 msk olivolja kanske inte är tillräckligt. Men ta inte för mycket olivolja då det finns en risk att grönkålschipsen får för mycket fukt, vilket gör det svårare att få bladen krispiga.
Om du känner att det behövs lite mer olivolja så kan jag rekommendera att lägga till droppe för droppe så du inte råkar ta för mycket.
Tips på smaksättning:
Grönkålschips med flingsalt är en klassiker, men det kan vara kul att variera sina chips med att tillsätta olika kryddor eller smaker. Nedan har du tips på populära smaksättningar av grönkålschips:
 • Riven Parmesan (läggs på chipsen efter de varit inne i ugnen)
 • Vitlökspulver (strö en nypa eller två över chipsen innan de rostas i ugnen)
 • Citron- eller limeskal (blanda i olivoljan innan du masserar in i bladen)
 • Chili (strö över efter chipsen varit inne i ugnen)
 • Torkade örter (kan strös på före eller efter rostning i ugnen)
Recept av Christine Wedberg
Har du provat detta recept?Lämna gärna en kommentar och säg vad du tyckte!
Dela på Facebook
grönkålschips

Mer om grönkålschips

Grönkål är en riktig supergrönsak som är fylld av vitaminer, fibrer och antioxidanter. Grönkålschips är ett gott och hälsosamt alternativ för dig som vill hålla koll på vikten då grönkål innehåller få kalorier.

Antioxidanterna och vitaminerna i grönkål boostar även ditt immunförsvar och är bra för hyn då det innehåller c-vitamin. C-vitamin hjälper till att producera kollagen vilket i sin tur håller huden elastisk och ung.

Utöver dessa fördelar så får man en riktig energikick av aminosyrorna och c-vitaminerna i grönkålen, samt att man får i sig B-vitaminet folat – vilket är nyttigt för hjärnan.

Hur man förvarar grönkålschips

Grönkålschips är som godast samma dag, men det går även att spara chipsen några dagar. För att hålla dem så krispiga som möjligt så är det viktigt att du först låter chipsen svalna ordentligt.

Efter de svalnat så kan du förvara chipsen i en lufttät behållare i rumstemperatur i cirka 2-3 dagar.

Vad kan man använda grönkålschips till?

Förutom att grönkålschips är gott att äta som det är så kan man använda chipsen som toppings på olika maträtter. Det är bland annat gott som topping på grönkålssoppa.


Har du testat mitt recept? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

Betyg på recept