Misosoppa

Vill du göra en egen misosoppa? Misosoppa är supergott, hälsosamt och faktiskt rätt enkelt att laga själv. Det innehåller få ingredienser och tar ungefär en halvtimma att laga.

Nedan har du mitt favoritrecept på soppan som kan serveras till en mängd olika japanska maträtter.

misosoppa

Misosoppa

Misosoppa är supergott och enkelt att laga själv. Servera till hemgjord sushi eller gyozas för en komplett japansk middag.
4.38 av 5 stjärnor från 8 personer
Förberedelse 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 4 -6 personer

Ingredienser
  

 • 1 liter vatten
 • 10 gram dashipulver
 • 100 gram tofu hård
 • 1 msk torkad wakame sjögräs
 • 2 msk miso paste

Instruktioner
 

 • Lägg det torkade wakame sjögräset i en skål med vatten.
 • Tärna tofun och ställ åt sidan.
 • Koka upp vatten i en stor kastrull. Sänk till medelvärme och tillsätt dashipulvret.
 • Tillsätt tofu och låt sjuda några minuter.
 • Sila bort vattnet från sjögräset och kläm ut så mycket vatten som möjligt. Lägg sjögräset i kastrullen och låt sjuda några minuter.
 • Ta av kastrullen från plattan och tillsätt miso paste. Blanda runt tills den löst upp sig helt.
 • Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ta av fråmn värmen precis innan soppan börjar koka.
 • Servera direkt och garnera med hackad salladslök.

Anteckning

För att soppan ska bli så hälsosam som möjligt så är det viktigt att den inte börjar koka efter du lagt i miso paste. Om misosoppan börjar koka dör nämligen de goda bakterierna.
Recept av Christine Wedberg
Har du provat detta recept?Lämna gärna en kommentar och säg vad du tyckte!
Dela på Facebook
buljong

tofu

misosoppa

misosoppa wakame

misosoppa

Mer om misosoppa

Misosoppa är en traditionell japansk soppa som består av dashibuljong, miso paste och en mängd andra ingredienser som tofu, sjögräs (wakame) och salladslök etc.

Ibland kan även olika grönsaker läggas till i receptet som potatis, taro, lök och bönor, samt fisk, skaldjur och även fläsk. Dock så får soppan ett annat namn när dessa ingredienser läggs till i receptet.

Recept kan variera beroende på vem som lagar soppan samt vilken region i Japan man befinner sig i. Hursomhelst, misosoppa är en av de två vanligaste sopporna i Japan.

Misosoppa är så populärt idag att man kan köpa “snabbmisosoppa” i de flesta mataffärer runt om i landet. Det liknar snabbnudlar, men har då ett pulver och torkade toppings som sjögräs och tofu som man blandar med hett vatten.

Är misosoppa hälsosamt?

Miso är en pasta som är fermenterad och innehåller både enzymer och goda bakterier. Det innehåller även flera mineraler, vitaminer och är rikt på protein.

Soppan har många hälsofördelar. Det ska bland annat vara bra för magen, tarmarna och matsmältningen. Dock så får inte soppan kokas under tillagning, då dör de goda bakterierna.

Genom att tillsätta toppings som t.ex. wakame så får man även i sig jod, vilket är en mineral som vi svenskar har svårt att få i oss genom mat.

Var köper jag ingredienser till soppan?

Du kan köpa alla ingredienser till misosoppan i asiatiska mataffärer. Ingredienser som tofu och salladslök kan man även köpa i vanliga mataffärer.

Vad passar att servera till misosoppa?

Soppan är god att äta som den är, men kan även serveras till en mängd olika japanska maträtter. Den kan bland annat serveras till gyozas och sushi. 

misosoppa med gyozas


Har du testat mitt recept? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar

Betyg på recept