Skip to Content

Italiensk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Italiensk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om italiensk mat? Det italienska köket är ett av de mest kända internationellt, speciellt för sina klassiska maträtter som lasagne, pizza och spagetti bolognese.

Nedan har du en lista över 25 traditionella maträtter från Italien, samt lite kort information om det italienska köket.

Lasagne

Efter pizza, så är troligtvis lasagne den mest kända maträtten från det italienska köket.

Lasagne, även kallat lasagna i Italien, är en maträtt med lager av platt pasta och fyllning av köttfärs, tomatsås, grönsaker, ost och olika kryddor. Rätten toppas med riven ost och tillagas i ugnen.

lasagne

Ossobuco alla Milanese

Ossobuco alla Milanese är en traditionell italiensk gryta som kommer från Milano. Den är gjord med kalvlägg, grönsaker, kryddor och vitt vin.

Grytan serveras vanligtvis tillsammans med risotton “risotto alla milanese”, som är ännu en populär italiensk maträtt.

italiensk mat

Prosciutto

Den lufttorkade italienska skinkan prosciutto är en stor del av det italienska köket. Det används i flera lokala recept men kan även serveras som det är till förrätt.

Prosciutto används i bland annat pastarätter, smörgåsar och på pizza.

Prosciutto

Ribollita

Ribollita kommer från Toscana i Italien och är en mycket god grönsakssoppa. Den är gjord med bröd, bönor, kål och grönsaker som morot, potatis, selleri och lök.

Ribollita

Spaghetti alle vongole

Spagetti med musslor är en av Italiens mest populära pastarätter som kommer från södra delen av landet. Det är en maträtt som består av spagetti, olivolja, vitlök, persilja, vitt vin, tomater och musslor.

Det är en mycket god pastarätt som är ett måste att smaka i Italien.

vongole

Saltimbocca

Saltimbocca är en maträtt som är gjord med kalvkött som lindas in i prosciutto och salvia.

Köttet kan marineras i vin, saltvatten eller olja. Hursomhelst, Saltimbocca alla Romana är originalreceptet och då marineras köttet i torrt vitt vin och smör.

Saltimbocca

Arancini

Detta är ett italienskt snacks som består av en risboll som täcks av brödsmulor och friteras. Risbollen fylls vanligtvis med köttfärs i tomatsås, mozzarella eller skinka.

Hur arancini tillagas kan variera från region till region. Största skillnaden är fyllningen och formen.

Arancini

Ravioli

Om man gillar pasta så är Ravioli en maträtt att smaka. Det är en typ av pasta som fylls med olika goda fyllningar – bland annat ost och spenat.

Raviolin serveras vanligtvis i en buljong eller med en god sås.

ravioli

Polenta

Polenta är en tjock gröt som görs på grovmalen eller finmalen majs. Det malda majsmjölet kokas i vatten eller buljong och serveras som ett tillbehör till flera olika italienska maträtter.

italiensk mat

Pizza

Pizza är den maträtt som Italien är mest känd för internationellt och äts idag över hela världen.

En italiensk pizza består av en rund deg som toppas med tomater, ost och flera andra ingredienser som svamp, lök, oliver och kött etc. Pizzan bakas traditionellt i en vedeldad ugn på hög temperatur.

Om en pizza serveras på en finare restaurang och är inte skuren i bitar, då äter man den med kniv och gaffel. Serveras pizzan i skivor så äter man den med händerna.

pizza

Risotto

Detta är en italiensk maträtt som görs med ris som tillagas i en god buljong.

Olika typer av buljong kan användas för att göra risotto, bland annat kött, fisk och grönsaksbuljong. Många risotto recept innehåller även smör, lök, vitt vin och parmesanost.

Risotto serveras vanligtvis som en förrätt, men kan även serveras som en huvudrätt. Risotto alla milanese serveras vanligtvis till maträtten ossobuco alla milanese.

risotto

Tryfflar

Tryffel, även känt som tartufi i Italien, är en svampart som växer under jorden. Det finns ungefär 8 olika sorters tryfflar i landet – bland annat albatryffel och perigordtryffel.

Det är en ingrediens som används i flera italienska maträtter som ger en mycket god och speciell smak.

tryfflar

Focaccia

Focaccia är ett ugnsbakat bröd som serveras som sidorätt till olika italienska maträtter. Brödet är även populärt för att göra goda smörgåsar.

Focaccia

Minestrone

En tjock soppa som görs med buljong, grönsaker och pasta eller ris. Vanliga grönsaker i ett minestrone recept inkluderar lök, selleri, morot, tomater och bönor.

Det finns inte riktigt ett recept på hur en riktig minestrone ska göras. Vanligtvis så tar man vad man har hemma för att göra denna soppa.

Den kan göras vegetarisk eller med kött.

minestrone

Carbonara

Ännu en god pastarätt från Italien är Carbonara. Den görs vanligtvis med spagetti, men fettuccine, rigatoni, linguine och bucatini kan även användas.

Pastan tillagas med fläskkött, ägg, salt, svartpeppar och ost. Pecorino eller parmesanost är de vanligaste ostarna att använda för att laga en carbonara.

italiensk mat

Tortellini

Ännu en god pasta är Tortellini. Det är pasta som formas som ringar och fylls traditionellt med kött, parmesanost, ägg och muskot. Hursomhelst, det finns andra varianter där tortellinin fylls med bl.a. ricotta och spenat.

Tortellini serveras traditionellt i en god och smakrik buljong.

tortellini

Bistecca alla fiorentina

Bistecca alla fiorentina är en italiensk stek som är populär att äta i Toscana. Köttet kommer vanligtvis från kalvkött (vitellone) eller kviga (scottona).

Köttet grillas över kol eller ved och serveras lite blodigt.

italiensk mat

Cacciatore

Cacciatore är en god gryta som tillagas med kyckling eller kanin tillsammans med lök, tomater, paprika och olika kryddor. Ingredienserna tillagas under minst 1 timmas tid tills köttet blir riktigt mört med mycket smak.

Cacciatore serveras vanligtvis med italienskt bröd eller pasta på sidan.

Cacciatore

Caprese

Caprese, även känt under namnet insalata caprese, är en italiensk maträtt som görs med mozzarella, basilika, tomater, salt och olivolja.

Rätten har fina färger, precis som den italienska flaggan. Namnet kommer från ön Capri där det sägs att rätten kommer ifrån.

Caprese serveras vanligtvis som en förrätt (antipasto) eller som en sidorätt (contorno).

italiensk mat

Pasta e fagioli

Pasta e fagioli är ännu en traditionell italiensk soppa. Det är en maträtt som kan variera mycket från region till region, men den tillagas traditionellt med pasta och bönor.

Andra vanliga ingredienser i en pasta e fagioli inkluderar vitlök, olivolja, lök, morötter, selleri och tomater.

Det är en italiensk maträtt som kan göras vegetarisk eller med kött.

italiensk mat

Bruschetta

Bruschetta är en av mina favoriträtter att äta i Italien. Det är rostat bröd som serveras med olika toppings som tomat, basilika, svamp, oliver eller ost.

En av mina favoritvarianter av bruschetta är med tomat, basilika, vitlök och olivolja. Det är en himmelskt god kombination som är mycket enkel att laga hemma.

Bruschetta serveras oftast som en förrätt.

Bruschetta

Gnocchi

Gnocchi är små klimpar som görs på t.ex. potatis, vetemjöl eller mannagryn. I Italien äts de till förrätt, serveras i soppor eller som ett alternativ till pasta.

Gnocchi

Pasta al Pomodoro

Pasta al Pomodoro är en rätt som görs med pasta, färska tomater, olivolja, basilika och andra goda kryddor.

Det är en mycket fräsch maträtt som är en riktig klassiker i det italienska köket. När det kommer till italiensk mat så är Pasta al Pomodoro ett måste att smaka!

Pasta al Pomodoro

Ragù alla bolognese

Bolognese, även känt som Ragù alla bolognese i Italien, är en mycket klassisk maträtt som är älskad av både lokalbefolkning och turister.

Det är en sås som är gjord med köttfärs, tomatsås, hackade grönsaker och kryddor.

Det är en mycket god sås som är vanlig att servera med färsk tagliatelle pasta. Ragù alla bolognese används även i flera andra traditionella italienska recept, bland annat i lasagne.

italiensk mat

Pesto

Pesto kommer från Genoa i Italien och är en sås som är gjord med basilika, parmesan, pinjenötter, salt och olivolja.

Det är en mycket god sås som man serveras till t.ex. pasta och på bruschetta. Det är mycket gott och smakrikt.

pesto

Mer om italiensk mat

Det italienska köket går tillbaka långt i tiden och kännetecknas av sina enkla men himmelskt goda maträtter. Många italienska maträtter görs nämligen oftast med endast 2-4 huvudingredienser som är av hög kvalitet.

Ingredienser i italiensk mat kan variera från region till region. Hursomhelst, några basingredienser i det italienska köket inkluderar; pasta, potatis, ris, majs, fisk, tomater, basilika, olivolja, vitlök, korv och skinka.

Italiensk ost och lokalt vin är också viktiga ingredienser i det italienska köket. Det kan ätas och drickas som de är, men används även flitigt i olika traditionella maträtter.


Har du fler frågor om italiensk mat? Lämna gärna en kommentar!