Colombiansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om colombiansk mat? I det colombianska köket finns det många goda maträtter att smaka.

Det finns allt från gott kött och bröd till snacks och värmande soppor. Nedan har du en lista på 10 traditionella maträtter från Colombia, samt lite extra information om det colombianska köket.

Bandeja Paisa

Bandeja Paisa anses vara Colombias nationalrätt och är en rätt som består av ris, röda bönor, chorizo, köttfärs, avocado, ägg, morchilla, chicharron, arepa och kokbanan.

När det kommer till colombiansk mat så är Bandeja Paisa ett måste att smaka. Det är riktigt gott!

Bandeja Paisa

Arepas

Arepas är ett platt bröd med rund form som görs av majsmjöl. Bröden serveras vanligtvis med olika toppings och fyllningar.

Det finns bland annat arepa con queso (med ost), arepa de huevos (med ägg) och arepa boyacense (en traditionell variant som är fylld med ost från Boyacá regionen).

Arepas

Arroz con Pollo

Arroz con Pollo är en riktig klassiker i det colombianska köket. Det är en rätt som består av kryddat ris, kyckling och en variation av grönsaker.

Utöver att det är en av de mest populära maträtterna i Colombia så är arroz con pollo även vanligt att äta i flera andra sydamerikanska länder, samt i Spanien.

Arroz con Pollo colombiano

Fritanga

Fritanga är helt enkelt en tallrik fylld med grillat kött. Det brukar serveras en mix av kyckling, nötkött och fläsk, samt stekt kokbanan och potatis när man beställer en fritanga i Colombia.

Denna rätt äter man inte med bestick utan med tandpetare för att plocka upp munsbitarna.

Fritanga

Carne Oreada

Carne Oreada kommer från bergsområdena vid Santander. Det är en rätt som består av nötkött som marinerats i olika kryddor och soltorkats.

Det är liknande beef jerky som kommer från det amerikanska köket.

Carne Oreada

Colombianska Empanadas

En typisk colombiansk empanada är fylld med nötkött, kyckling eller ost med ris och koriander. Det är riktigt gott och är något som man måste smaka minst en gång under sin resa i landet.

Till skillnad från empanadas i det argentinska köket där de bakas, så friteras colombianska empanadas.

colombianska Empanadas

Ajiaco

Runt bergsområdena vid Bogota så är det populärt att äta Ajiaco. Det är en god och värmande soppa som är gjord av majs, kyckling och lokal potatis.

Det är vanligt att man får en stor bit kyckling serverat i soppan med ben, samt majskolvar.

Ajiaco

Trucha

För dig som gillar fisk och skaldjur så kan jag rekommendera att smaka Trucha. Det är öring som colombianerna gärna marinerar med lokala kryddor och steker eller grillar.

Trucha har mycket god smak och serveras vanligtvis tillsammans med grillad kokbanan och såsen pepitoria.

colombiansk mat

Chuleta Valluna

En mycket populär maträtt i colombianska restauranger är Chuleta Valluna. Det är en maträtt som består av fläsk som marineras, paneras och steks.

Till köttet serveras det ris. Ibland även sallad, stekt kokbana, kassava och en böngryta.

colombiansk mat

Sancocho

Ännu en god colombiansk soppa är Sancocho som är en populär maträtt i hela landet. Den är gjord med stora bitar kyckling, majskolvar, kassava och kokbanan.

Soppan serveras vanligtvis med den kryddiga såsen salsa de hierbas.

colombiansk mat

Mer om colombiansk mat

Det colombianska köket bjuder på en unik blandning av både lokala och europeiska traditioner med starka influenser av det afro-karibiska köket.

Colombiansk mat varierar mycket från region till region. De flesta regioner har mest influencer från det inhemska colombianska, afrikanska och spanska köket. Men vissa regioner har till och med lite influenser från det arabiska köket.

Vanliga ingredienser i colombiansk mat inkluderar ris, majs, potatis, kassava och kött som kyckling, nötkött, fläsk, get, fisk och skaldjur.

De äter även en hel del frukter i Colombia. Några favoriter i det colombianska köket är papaya, guava, feijoa, drakfrukt, passionfrukt, mangostan, krusbär och björnbär.

colombia gatumat


Har du fler frågor om colombiansk mat? Lämna gärna en kommentar!

2 svar på ”Colombiansk Mat – Traditionella Maträtter & Recept”

  1. Tack för den fina resensionen om Colombia 🇨🇴 och deras mat.Önskar gärna recept på maträtter och efterrätter .Då vi har anknytning till Colombia 🇨🇴 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Svara

Lämna en kommentar