Grekisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du veta mer om grekisk mat? Grekland är ett fantastiskt land som den som gillar medelhavsmat med fräscha och smakrika rätter.

Grekisk sallad, gyros och moussaka är troligtvis tre av de mest kända maträtterna från Grekland internationellt. Hursomhelst, det grekiska köket har mycket mer än så att erbjuda.

Nedan har du en lista över 15 traditionella maträtter från Grekland, samt lite extra information om det grekiska köket.

Gyros

Gyros är en mycket populär gatumat i Grekland som säljs över hela landet. Det är en av Greklands mest älskade maträtter, bland både lokalbefolkning och turister.

Rätten är gjord av kött (liknande kebab) som läggs i ett pitabröd tillsammans tomat, lök, pommes och tzatziki.

Det vanligaste köttet i en gyros är kyckling och fläsk.

gyros

Spanakopita

Spanakopita är en matig bakelse som är gjord av filodeg och en fyllning av spenat, fetaost, lök, ägg och olika kryddor.

Det är mycket gott och ett måste att smaka i Grekland.

Spanakopita

Kleftiko

Kleftiko är en grekisk lammgryta som traditionellt tillagas i en kleftikougn

Det är en riktig specialité i Grekland med lamm som ugnsbakas långsamt med olika kryddor för att få köttet mycket mört och smakrikt.

Kleftiko

Moussaka

En traditionell och mycket känd rätt från Grekland är Moussaka. Det är en maträtt med köttfärs, aubergine, tomatsås, potatis och en krämig béchamelsås på toppen.

Det är en mycket god maträtt från Grekland som man finner i de flesta tavernor runt om i landet.

Moussaka

Dolmadakia

Dolmadakia är en rätt som är gjord av vinblad som fylls med nötkött eller lamm och ris. Det serveras vanligtvis som en förrätt i Grekland.

grekisk mat

Pastitsio

Man kan säga att Pastitsio är den grekiska versionen av italiensk lasagne. Maträtten är gjord med pasta, köttfärs och béchamelsås som bakas i en form i ugnen.

Pastitsio är en av landets äldsta maträtter som går tillbaka till antikens Grekland. Det finns nämligen bevis på att grekerna åt denna maträtt 1200 f.Kr.

grekisk mat

Keftedes

Keftedes är grekiska köttbullar som friteras lätt och äts tillsammans med tzatziki.

Det finns även vegetariska varianter av de grekiska köttbullarna som heter kolokytho-keftedes, tomatokeftedes och horto-keftedes.

Keftedes

Fetaost

Fetaost är inte direkt en maträtt, utan en viktig ingrediens i det grekiska köket. Det är en ost som används i många lokala och traditionella recept i landet som t.ex. grekisk sallad, spanakopita och kolokytho-keftedes.

Något som är riktigt gott att smaka i Grekland är fetaost i ugn. Då tillagas fetaosten i ugnen tillsammans med olivolja, tomater och goda kryddor.

fetaost

Yemista

Yemista är en maträtt som är gjord på tomater och paprikor som fylls med olika ingredienser.

Det finns olika varianter av yemista, men fyllningen brukar vanligtvis innehålla ris, köttfärs och olika kryddor.

grekisk mat

Tzatziki

Ingen resa till Grekland är komplett utan att ha smakat tzatziki. Det är en sås som är gjord på grekisk yoghurt, gurka, vitlök och olivolja.

Innan servering så toppas såsen med en kalamataoliv och olivolja.

grekisk Tzatziki

Souvlaki

Souvlaki är grillat kött på spett som kan variera från fläsk och kyckling till lamm och grönsaker. Det är mycket gott och finns i de flesta restauranger runt om i landet.

Souvlaki

Grekisk sallad

En av mina absoluta favoriträtter från Grekland är grekisk sallad. Det är en mycket god, enkel och smakrik maträtt som är perfekt att äta en varm sommardag.

Grekisk sallad kan göras på olika sätt beroende på var du äter den. Hursomhelst, basingredienser i denna sallad är tomat, gurka, fetaost, rödlök, grön paprika, kalamataoliver och olivolja.

grekisk sallad

Calamari

Friterad calamari är ett måste att smaka i Grekland. Det är bläckfiskringar som kryddas, panerad och friteras tills de blir gyllenbruna.

Detta är en maträtt som man finner i de flesta restauranger runt om i landet, speciellt längs kusten och på de grekiska öarna.

Calamari serveras vanligtvis med citron på sidan.

grekisk Calamari

Stifado

Stifado är troligtvis en av mina favoriträtter från Grekland. Det är en köttgryta som tillagas med lök, tomat, vin eller vinäger och olika kryddor.

En av kryddorna som ger rätten sin klassiska smak är kanel. Det ger grytan en lite julig smak, vilket passar perfekt att servera under höst och jul.

Stifado

Fava

Denna grekiska dipp smakade jag för första gången på Santorini. Det är en mycket god dipp som är gjord på favabönor som har mycket smak.

Till fava serveras det oftast pitabröd som är till för att dippa.

Fava

Mer om grekisk mat

Det grekiska köket har mycket gemensamt med många av de andra köken vid Medelhavet.

I maten används det nämligen mycket olivolja, grönsaker, fisk, kött (kyckling, nötkött, lamm och get), samt pasta, ost, citron, örter och oliver.

Grekisk mat är rätt enkel men har mycket smak och tillagas med kärlek.

En intressant fakta om grekisk mat är att många av de traditionella recepten tillagas mer eller mindre som de gjorde för flera hundra år sedan.

Grekiska efterrätter att smaka:

 • Bougatsa
 • Halva
 • Melomakarona
 • Galaktoboureko
 • Kataifi
 • Baklava
 • Portokalopita
 • Loukoumades
 • Kourabiedes
 • Diples
 • Melopita
 • Revani

Melomakarona


Har du fler frågor om grekisk mat? Lämna gärna en kommentar!

Lämna en kommentar