Egyptisk Mat – Traditionella Maträtter & Recept

Vill du laga traditionell egyptisk mat? Egyptisk mat är riktigt gott och bjuder på flera intressanta smaker. Många recept går tillbaka långt i tiden och lagas än idag på samma traditionella sätt.

Egyptisk mat är inte så känt världen över, men förtjänar helt klart mer uppmärksamhet då det finns så mycket gott att äta. Nedan kan du läsa mer om egyptisk mat och ta del av recept på några av de traditionella maträtterna från Egypten.

Mahshi

Om du är vegetarian så är denna maträtt perfekt för dig. Mahshi är en rätt gjord på grönsaker (vanligtvis zucchini, paprika, kålblad och äggplanta) som fylls med ris.

Innan man fyller grönsakerna blandar man riset med en god tomatsås och olika kryddor som t.ex., persilja, koriander och dill. Det är en smakrik egyptisk maträtt som är ett måste att äta – oavsett om du är vegetarian eller inte.

Notera att vissa restauranger inkluderar kött i receptet, så dubbelkolla gärna innan du beställer på restaurang om du är vegetarian.

egyptisk Mahshi

Fattah

En mycket gammal och traditionell egyptisk maträtt är Fattah som är gjord på ris, kött, krispigt bröd och en vinäger/tomatsås. Det är en rätt som är vanlig att äta under olika firanden, bland annat familjeevenemang och bröllop.

Fattah går tillbaka till gamla Egypten och är en klassisk egyptisk maträtt att smaka när man befinner sig i landet.

fattah

Falafel / Ta’meya

Ta’meya är det egyptiska namnet på vad vi känner till som egyptisk falafel. Egyptisk falafel är gjord på favabönor som blandas samman med koriander, persilja, lök, vitlök och purjolök.

Bönblandningen formas till bollar och steks eller friteras sedan. De äts traditionellt till frukost tillsammans med ful, ägg och pitabröd. Det är riktigt gott, så se till att smaka ta’meya under resan i Egypten!

Koshari

Den maträtt som anses vara Egyptens nationalrätt är Koshari. Det är en av mina favoriträtter från Egypten som är gjord på pasta, ris, linser och kikärtor som toppas med karamelliserad lök och en god sås.

När det kommer till egyptisk mat så är detta en rätt som man inte får missa. Den är älskad av både lokalbefolkning och turister.

egyptisk mat

Bamia

Bamia, även kallat bamya, är gjord på en av mina favoritgrönsaker, okra, tillsammans med bitar av kött lök, tomat, vitlök och olika kryddor.

Kryddningen består bland annat av cajun och koriander, vilket ger en riktigt god smak till grytan. Det är en klassisk maträtt från Egypten som är både hälsosam och mättande.

egyptisk mat

Mulukhiya

Mulukhiya är en egyptisk maträtt som är gjord på gröna finhackade blad som är kokade i buljong tillsammans med koriander och vitlök.

Detta är en maträtt som man antingen älskar eller hatar på grund av den speciella smaken. Dock så är den väldigt hälsosam och är full av vitaminer.

Denna traditionella maträtt serveras vanligtvis med kött (kyckling, nötkött eller skaldjur) och tillsammans med ris och bröd.

egyptisk mat

Ful Medames

Ännu en favoriträtt från Egypten är Ful Medames som traditionellt äts till frukost. Det är en rätt som är gjord på favabönor som tillagas i både olja och salt.

Bönorna serveras vanligtvis tillsammans med ägg, pitabröd och egyptisk falafel.

Ful Medammes

Sayadeya

Sayadeya är en rätt som är gjord på gult ris, olika kryddor, lök, tomatsås och vit fisk. Alla ingredienser läggs traditionellt i en lerkruka och tillagas.

Vanliga platser att finna denna maträtt i Egypten inkluderar Alexandria, Portsaid och Suez.

Shawarma

En av mina personliga favoriträtter är Shawarma som är en typ av snabbmat i Egypten. Shawarma har fått sin inspiration från döner kebab som kommer från Turkiet, och består av kött som är grillat på spett under en längre tid.

När köttet är tillagat så rakas det av och serveras i pitabröd eller plattbröd tillsammans med grönsaker och tahini och hummus. När man beställer detta i Egypten så kan man alltid välja vad för typ av kött man vill ha, samt grönsaker och sås.

Shawarma är en populär maträtt världen över, men det finns ingen plats i världen där det smakar lika gott som i Egypten.

Shawarma

Feseekh

Detta är en egyptisk maträtt som är både älskad och hatad av lokalbefolkning och turister. Det är nämligen en rätt med fermenterad fisk som blivit dränkt i saltvatten och torkad i solen i en hel månad.

Fisken har en unik smak och äts vanligtvis under Sham El Nessim, som är en gammal högtid under våren i Egypten. Om du gillar fisk väldigt mycket så kan detta vara en intressant maträtt att smaka i Egypten.

Feseekh

Mer om egyptisk mat

Egyptisk mat har influenser från det grekiska, ottomanska, romerska, persiska och syrianska köket.

Beroende på vart du befinner dig i landet så kan maten variera mycket. T.ex. så äter de mer fisk och skaldjur längs kusten och i södra delen av landet så brukar maten vara kryddigare jämfört med norra delen.

Flera av de egyptiska maträtterna är vegetariska, men det är även vanligt att äta rätter med kyckling, nötkött, lamm, fisk och skaldjur.

Det är helt klart ett intressant land när det kommer till mat då det finns så mycket kul att smaka och flera nya smaker att upptäcka.

Vanliga frågor & svar om egyptisk mat

Vad är Egyptens nationalrätt?

Det finns ingen officiell nationalrätt i Egypten, dock så anser en stor del av lokalbefolkningen att maträtten koshari är landets nationalrätt.

Vad använder man för kryddor i Egypten?

Vanliga kryddor att använda i det egyptiska köket är kummin, koriander, kardemumma, chili, anis, lagerblad, dill, persilja, ingefära, kanel, mint och kryddnejlika.

Vad är en traditionell måltid i Egypten?

En traditionell egyptisk måltid består ofta av favabönor, ris och pitabröd tillsammans med lamm, kyckling, fisk eller skaldjur. Vitlök och koriander är även vanliga ingredienser i egyptisk mat.

Vad äter man till efterrätt i Egypten?

Egyptiska efterrätter och sötsaker är gjorda med naturliga ingredienser och mycket socker – så du kan förvänta dig väldigt söta efterrätter i Egypten.

Nedan har du tips på 10 egyptiska efterrätter som du kan smaka i Egypten:

 • Basbousa
 • Kanafeh
 • Zalabia
 • Umm ali
 • Qatayef
 • Mahalabiya
 • Söt goulash (baklava)
 • Kahk
 • Egyptisk jalebi
 • Harissa

Vad dricker man i Egypten?

I Egypten så är det alkoholfria drycker som gäller och många är gjorda av färska frukter som växer i landet. Några intressanta drycker att smaka i Egypten är;

 • Mowz bil-Laban och Jawafa bil-Laban
 • Sobia
 • Tamrhindi
 • Sahlab
 • Qasab
 • Shay bil na’na
 • Karkade
 • Jordgubb/Mangojuice

egyptisk dryck


Har du fler frågor om egyptisk mat? Lämna gärna en kommentar nedan!

Lämna en kommentar