fbpx Skip to Content

Kladdkaka Recept – Extra Kladdig

Kladdkaka Recept – Extra Kladdig

Kladdkaka är en av Sveriges mest älskade sötsaker som serveras på caféer och hemma till fredagsfikat då det är en både god och enkel kaka att baka. Det är en söt kaka med smak av choklad som är som godast när den är extra kladdig, vilket du har recept på nedan.

Detta är ett recept som ger dig en smakrik och kladdig kladdkaka som du enkelt kan baka hemma och servera som fika eller efterrätt till familj och vänner.

kladdkaka
Serveringsstorlek: 12 bitar

Kladdig Kladdkaka Recept

Förberedelse: 5 Minuter
Tillagning: 12 Minuter
Total tid: 17 Minuter

Kladdkaka är en klassiker när det kommer till fika i Sverige då det är en sådan enkel och god kaka att baka. Detta är ett recept på en extra kladdig kladdkaka som blir otroligt god om man låter den stelna över natten i kylen.

Denna kladdkaka innehåller 7 ingredienser som de flesta har hemma i köket - smör, ägg, strösocker, vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

Receptet ger cirka 12 bitar kladdkaka som är perfekta att servera tillsammans med vispad grädde och färska bär - gärna hallon eller jordgubbar.

Ingredienser

 • 150 gram smör
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 dl kakao
 • 1 msk vaniljsocker
 • 0,5 tsk salt

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 175 grader på den vanliga ugnsfunktionen
 2. Smörj och böra en form (gärna med löstagbar kant)
 3. Smält smöret
 4. Vispa ihop ägg och socker i en bunke tills det blir poröst
 5. Häll i det smälta smöret i bunken och blanda ner resten av ingredienserna (OBS tänk på att blanda försiktigt så det inte kommer in massa luft i smeten, vilket kan göra kladdkakan torr).
 6. Häll smeten i formen
 7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-14 minuter
 8. Låt kladdkakan svalna. Ställ gärna in den i kylen över natten.
 9. Servera kall, pudrad med florsocker och tillsammans med vispad grädde och färska bär

Anteckningar

Beroende på hur stor eller liten form du använder så kan tiden inne i ugnen skilja sig något.

Använder du en större form så kladdkakan blir tunnare så kan jag rekommendera att kolla till kladdkakan lite tidigare, gärna när det gått cirka 10-11 minuter. Och om du använder en mindre form så kladdkaka blir tjockare så kan det behövas några extra minuter i ugnen.

Jag gillar personligen när kladdkakan är extra kladdig. Jag kollar till kakan när det gått cirka 10-11 minuter med en potatissticka och brukar tar ut den när det gått 12-13 minuter. Sen låter jag kladdkakan svalna och stoppar in i kylen över natten så den stelnar ordentligt.

Notera: Jag använder en springform som är 24 cm bred.

Något annat att tänka på är att inte packa decilitermåttet för hårt när du mäter upp mjölet. För mycket mjöl gör att kakan blir torrare, vilket inte blir särskilt gott. Istället för att skopa upp mjölet med måttet från mjölpåsen så kan jag rekommendera att hälla mjölet luftigt i måttet.

Jag brukar alltid tänka; Heller för kladdig än för torr. En torr kladdkaka går inte att rädda men en extra kladdig kladdkaka stelnar alltid i kylen!

Mer om kladdkaka

Kladdkaka är en mjuk och kladdig kaka med smak av choklad som är mycket populär i Sverige. Denna kaka är släkt med brownies, men till skillnad från brownies så använder man inte bakpulver i kladdkakssmeten.

Utan bakpulver så blir kakan mycket kladdigare, vilket beror på att det inte kommer in massa luftbubblor i smeten.

Hur kladdkakan kom till är lite oklart men det finns två olika teorier. En teori är att den kommer från Örebro där en kvinna vid namn Gudrun Isaksson (år 1938) bakade brownies och hade inget bakpulver – då kom kladdkakan till världen.

Den andra teorin säger att kladdkakan kom till Sverige med chefredaktören Margareta Wickbom på Veckojournalen år 1968. Hon hade varit på ett café i Paris och smakade en god chokladkaka som hon tog med sig recept på hem. De kallades då för ”elake gubbens muffins” och var i muffinsform.

En annan kul fakta om kladdkaka är att den har sin alldeles egna dag där den firas. Kladdkakan firas 7e november varje år sedan 2008.

Andra varianter av kladdkaka

 • Saffranskladdkaka
 • Lakritskladdkaka
 • Pepparkakskladdkaka
 • Citronkladdkaka
 • Chokladbollskladdkaka
 • Semmelkladdkaka
 • Kärleksmumskladdkaka
 • Toscakladdkaka

kladdkaka med saffran


Har du testat mitt kladdkaka recept? Lämna en kommentar nedan!

Masala Chai Te
Läs nästa inlägg →